Caz halucinant, în Moldova: o femeie s-a ales cu dosar penal după ce a fost bătută crunt de soţ

Postat la 12 februarie 2018 1772 afişări

Curtea Europeană a invitat Guvernul de la Chişinău să prezinte observaţii privind refuzul autorităţilor din ţară să-l pedepsească pe agresorul unei mame a trei copii, pe măsura faptelor. Asociaţia Promo-LEX s-a oferit să o ajute pe reclamantă

Caz halucinant, în Moldova: o femeie s-a ales cu dosar penal după ce a fost bătută crunt de soţ

Amendă simbolică de 500 lei pentru că şi-a bătut soţia până la pierderea cunoştinţei

Liuda Iachimovschi – mamă a trei copii – a fost agresată de soţul acesteia în anul 2011, iar ca urmare a loviturilor primite, şi-a pierdut cunoştinţa. Pentru aceasta, însă, soţul a primit doar o amendă simbolică de 500 lei.

Urmărită penal după ce a fost agresată de soţ

Deşi soţia a fost internată în spital pentru 10 zile, după loviturile primite de la soţ, organele de urmărire penală au iniţiat un dosar penal împotriva acesteia, fiind învinuită că i-a cauzat leziuni medii soţului, riscând până la 5 ani de închisoare.

Curtea Europeană – ultima speranţă pentru victima violenţei în familie, reprezentată de Promo-LEX Deşi reclamanta nu a fost de acord cu faptul că agresorul a scăpat cu o simplă amendă, cererea ei ca acesta să fie tras la răspundere penală a fost respinsă. La fel, nici procuratura nu a dat curs plângerilor ei în acest sens. Mai mult, autorităţile au refuzat să emită măsuri de protecţie pentru ea şi cei trei copii.

În atare situaţie, victima nu a beneficiat de protecţie reală şi efectivă din partea autorităţilor, iar agresorul a rămas, practic, nepedepsit. Dimpotrivă, reclamanta a fost transformată din victimă în agresor (!).

Prin urmare, avocaţii Promo-LEX au depus o cerere la Curtea Europeană, care a fost acceptată spre examinare. Aşadar, înainte ca să examineze fondul cauzei, Curtea a invitat Guvernul să prezinte explicaţii cu privire la aceste încălcări ale drepturilor Liudei Iachimovschi. Guvernul are la dispoziţie trei luni pentru ca să prezinte explicaţiile pe acest caz.

Cititi mai multe pe www.ea.md

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.