Câţi bani primesc şi cheltuisec partidele politice româneşti din fondurile publice. Politicienii noştri primesc una dintre cele mai mari alocări pe cap de locuitor din UE

Autor: Dorin Oancea Postat la 17 februarie 2022 84 afişări

Câţi bani primesc şi cheltuisec partidele politice româneşti din fondurile publice. Politicienii noştri primesc una dintre cele mai mari alocări pe cap de locuitor din UE

Partidele au primit aproape un miliard de lei din 2018 până în 2022. Partidele primesc una dintre cele mai mari alocări pe cap de locuitor din UE din bani publici, arată Raportul anual EFOR 2022 - Energie şi Politică.

Finanţarea în 2022 ar putea ajunge, teoretic, până la jumătate de miliard de lei. Deşi transparenţa s-a îmbunătăţit, partidele politice care primesc cei mai mulţi bani nu sunt neapărat deschise să facă publice cheltuielile, arată organizaţia.

Subvenţiile sunt cheltuite de către PSD şi PNL majoritar la nivel central, constată raportul, care apreciază că liderii nu au încredere în proprii membri de partid, ori, probabil, nu prea vor să împartă banii.

Partidele politice au cheltuit doar 47% din ce au primit. Procentual, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de către Pro România, iar cel mai puţin de către AUR, adică 0,0004%. PSD a cheltuit 61% din bani, iar PNL 43%. USR se situează la 39%. La finalul anului partidele au rămas în cont cu 124 de milioane de lei şi nu trebuie să îi returneze.

56% din bani s-au dus pe presă şi publicitate. PSD a cheltuit 71% (39 mil. lei) din bani pe astfel de servicii, iar PNL a cheltuit 64% (21 mil.) din fonduri pentru aceleaşi servicii. USR a cheltuit doar 7% (1,4 mil.), iar Plus 9% (1.2 mil.). Partidele au cheltuit mai mult spre finalul anului, PSD ajungând la şapte milioane de lei în decembrie. PSD şi PNL au desfăşurat campanii pe teme precum preţurile la energie.

Partidele au bugete mai mari decât unele companii aflate pe piaţa competitivă, cum ar fi cele de telecomunicaţii, ori mari retaileri, mai constată EFOR

Personalul e a doua sursă de cheltuieli după publicitate şi propagandă, însumând 16% din totalul banilor cheltuiţi în 2021. Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi de USR, adică 45% din banii cheltuiţi (7 mil lei). PSD a alocat doar 12% (6 mil lei), iar PNL 7% (2 mil lei). AUR nu a cheltuit niciun ban pentru personal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
partide,
finanţare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.