Câţi bani plătim în fiecare lună pentru taxa radio-TV

Autor: Ioana Matei Postat la 16 decembrie 2016 1996 afişări

Câţi bani plătim în fiecare lună pentru taxa radio-TV

Curtea Constituţională a decis vineri că legea adoptată de Parlament prin care se elimină 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-tv şi taxa auto, este constituţională, potrivit Mediafax.

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat pe 25 octombrie Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea. Actul normativ, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptat în procedură de urgenţă în ambele camere al Parlamentului.

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Curtea Constituţională (CCR) a fost sesizată ulterior, în 15 noiembrie, de către preşedintele Klaus Iohannis cu privire la legea care elimină 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, şeful statului argumentând că actul normativ încalcă mai multe articole din legea fundamentală. El a spus că dacă legea celor 102 taxe e retrimisă la mine, voi decide dacă o voi promulga sau nu.

Potrivit avocatnet.ro, valoarea taxei radio-tv plătită de persoanele fizice are o valoare diferită decât cea plătită de firme. Astfel, valoarea acestor taxe pentru persoanele juridice are urmatorul cuantum:

  • Taxa radio:
    • persoane juridice fara salariati, 2,5 lei/luna;
    • microintreprinteri, 10 lei/luna;
    • persoane juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele acestora, sucursalele si celelalte subunitati ale lor fara personalitate juridica, sucursalele sau reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine, 30 lei/luna;
  • Taxa TV:
  • persoane juridice fara salariati, 4 lei/luna;
  • microintreprinterile, 15 lei/luna;
  • persoane juridice cu sediul in Romania, inclusiv filialele acestora, sucursalele si celelalte subunitati ale lor fara personalitate juridica, sucursalele sau reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine, 50 lei/luna;
  • persoanele juridice - societati turistice, pentru fiecare camera, 7,7 lei/luna.

Pentru persoanele fizice, valoarea taxei radio-TV este de 6,5 lei. Cele doua taxe trebuie platite lunar, fiind incluse in factura de energie electrica.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.