Câţi bani a obţinut românul care l-a ajutat pe Donald Trump să câştige alegerile, răspândind ştiri false pro Trump

Postat la 24 noiembrie 2016 3724 afişări

Câţi bani a obţinut românul care l-a ajutat pe Donald Trump să câştige alegerile, răspândind ştiri false pro Trump

Ovidiu Drobotă a ajuns în atenţia mass-mediei americane după ce s-a aflat că el este administratorul site-ului endingthefed.com, unde au apărut în timpul campaniei electorale din SUA mai multe ştiri false, toate în favoarea candidatului republican Donald Trump. 

Potrivit informaţiilor Inc.com, site-ul Ovidiu Drobotă are o medie de 3,3 milioane de vizitatori unici pe lună, mai mult decât site-urile unor ziare celebre, precum LA Times sau USA Today şi câştigă în jur de 10.000 de dolari lunar din publicitate. Românul nu a confirmat publicaţiei că asta ar fi întradevăr numele său real.

Pe site-ul românului au apărut ştirii precum faptul că jurnalista Megyn Kelly a fost concediată de la Fox News pentru că o susţinea pe Hillary Clinton, că Papa s-a declarat public un susţinător al lui Donald Trump ori că Obama a tăiat din fondurile destinate veteranilor. Toate acestea ce s-au dovedit false, dar nu înainte de a fi distribuiri de mii de ori pe toate reţelele de socializare. Cele patru ştiri au generat aproape 3 milioane de interacţiuni, iar pagina de Facebook a site-ului a ajuns la peste 350.000 de "like-uri". 

Potrivit aceleaşi surse citate mai sus, Dobrotă se declară un fan al lui Donald Trump. "În octombrie 2015 am aflat de Donald Trump şi mi-a plăcut de el. Mi-a plăcut faptul că era un outsider. Şi m-am gândit că pot să-l ajut să câştige preşedinţia SUA creând un site. Am creat endingthefed.com. Îmi pare rău că am publicat ştiri false, le-am şters între timp, dar la timpul publicării, nu ştiam că sunt false". Acesta a spus că nu a creat site-ul pentru a câştiga bani şi că obţine destui bani din slujba lui obişnuită de programator web, SEO. "În trecut am fost şi hacker. Dar nu mai sunt. Este periculos să fii hacker în ziua de azi"

În timp ce presa americană îşi pune întrebarea dacă românul a influenţat sau nu alegerile din America, tânărul susţine că a fost doar un susţinător independent al lui Trump, negând orice legătură cu Rusia ori cu Wikileaks.

Presa din România îl mai prezintă pe Drobotă şi ca administratorul unui alt site, expunere.com, unde sunt publicate articole copiate şi  site-ul mai este prezentat ca fiind unul dintre cele mai cunoscute portaluri conspiraţioniste.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.