Cătălin Drulă: Avem o guvernare prin decret. Măsurile fiscale sunt neconstituţionale şi abuzive

Autor: Cosmin Pirv Postat la 27 septembrie 2023 33 afişări

Un pachet legislativ de creştere a taxelor abuziv, neconstituţional şi antieconomic, spune preşedintele USR, Cătălin Drulă, despre măsuirle fiscale. El anunţă că pachetul de legi va fi contestat la CCR.

Cătălin Drulă: Avem o guvernare prin decret. Măsurile fiscale sunt neconstituţionale şi abuzive

Cătălin Drulă susţine că „sunt decizii anterioare ale CCR care spun că un astfel de proiect-trenuleţ, cu foarte multe prevederi care afectează diverse acte normative nu poate fi trecut prin angajarea răspunderii”.

„Un pachet legislativ de creştere a taxelor abuziv, neconstituţional şi antieconomic, în primul rând. Este un pachet care dacă va intra în vigoare şi noi sperăm să nu, de aceea îl contestăm la CCR şi avem argumente foarte bune acolo, un pachet care va lovi în economia românească, într-un moment care oricum este greu, se plâng antreprenorii de încetinirea comenzilor, de dificultăţi din ce în ce mai mari în activitatea pe care o au (...) şi în acest moment să vii peste noapte, abuziv, încălcând un întreg cadru legislativ, de la Constituţie, la legea responsabilităţii fiscal-bugetare, o lege din 2010, care dă cadrul macroeconomic, Codul Fiscal, prevederi de la care s-a făcut excepţie şi derogare prin ordonanţe de urgenţă, ceea ce în fapt ajunge să arate ca o guvernare prin decret. Adică ai un cadru legislativ care spune nu poţi schimba fiscalitatea cu mai puţin de şase luni înainte şi totuşi, domnul Ciolacu vrea să le ia de luna viitoare IT-iştilor banii, vrea să-i impoziteze şi să-i taxeze”, a spus Cătălin Drulă la RFI.

Preşedintele USR arată că „de pe scaun este neconstituţional acest pachet. Printre multe alte argumente, sunt decizii anterioare ale CCR care spun că un astfel de proiect-trenuleţ, cum i se mai spune colocvial, adică cu foarte multe prevederi care afectează diverse acte normative nu poate fi trecut prin angajarea răspunderii, prin această procedură constituţională. Există decizii anterioare ale CCR. Prin urmare, numai negându-şi jurisprudenţa anterioară ar putea CCR să nu accepte sesizarea noastră. Noi sperăm că vor judeca drept şi patriotic, până la urmă, că este vorba de a apăra România de un abuz, este un abuz fiscal ceea ce face domnul Ciolacu şi credem că sunt toate şansele, în orice caz, atacul nostru este singura metodă eficientă în practică de a preveni intrarea în vigoare a acestor măsuri”.

Cătălin Drulă mai crede că „e fără precedent lăcomia Guvernului la banii oamenilor. Sunt şi măsuri care intră în vigoare la 1 ianuarie, care deja este prea curând, nu sunt cele şase luni, dar foarte multe care sunt de luna următoare. Ei bine, îi stricăm planurile domnului Ciolacu şi măcar nu vor fi din noiembrie, dar eu am toată speranţa că se va găsi raţiune şi patriotism la CCR şi ceea ce este evident pentru orice expert în Drept constituţional este că acest pachet nu poate fi adoptat aşa (...). Eu vreau să sper că vor face ceea ce trebuie. Dacă mă uit la întâlnirea pe care a avut-o domnul preşedinte al CCR, Marian Enache, ieri, cu o delegaţie a Curţii Constituţionale din China, pentru un schimb de experienţă, asta ne-ar descuraja, dar sunt nouă judecători acolo, totuşi şi trebuie doar să găsească o majoritate din cinci, care să apere legea. Sunt şi considerente care ţin de dublă impozitare, de prevederi constituţionale privind justa aşezare a sarcinii fiscale, sunt foarte multe argumente, sunt pe 40 de pagini".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cătălin drulă,
măsuri fiscale,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.