Cât trebuie să câştigi ca să trăieşti la fel de bine ca în Bucureşti şi în marile oraşe din Europa? Circa 2.500 de euro pe lună în Bucureşti sunt „echivalentul“ a 5.100 de euro în Paris

Autor: Cristina Roşca Postat la 11 mai 2023 175 afişări

Cât trebuie să câştigi ca să trăieşti la fel de bine ca în Bucureşti şi în marile oraşe din Europa? Circa 2.500 de euro pe lună în Bucureşti sunt „echivalentul“ a 5.100 de euro în Paris

Un bucureştean care câştigă lunar 2.450 de euro (puţin peste 12.000 de lei) ar trebui să câştige 4.100 de euro la Viena, 4.650 de euro la Londra şi 5.100 de euro la Paris pentru a-şi permite acelaşi nivel de trai, arată datele InvestRomania, o agenţie a guvernului al cărei rol este acela de a promova şi facilita investiţiile străine pe plan local.

„Dacă o comparăm cu alte ţări europene, România este o destinaţie accesibilă. Costul vieţii în România, în special în Bucureşti, este aproape la jumătate faţă de cel din marile oraşe din Occident precum Viena, Londra, Berlin şi Paris. Mai mult, este mai mic decât cel din oraşele-capitală din Europa Centrală şi de Est, mai exact Varşovia, Praga şi Budapesta“, scrie pe site-ul InvestRomania.

Deşi există diferenţe şi în interiorul regiunii Europa Centrală şi de Est, ele sunt mai mici. De departe cea mai scumpă e viaţa în Praga, pe când Bucureştiul şi Budapesta sunt comparabile, fiind despărţite de doar câteva zeci de euro pe lună.

Deşi cel mai frecvent sunt comparate salariile medii din anumite oraşe sau ţări, acest indicator nu este unul suficient de relevant, fiind necesară punerea lui în contextul preţurilor şi al cheltuielilor în general. Mai exact, deşi salariul mediu din Romania, spre exemplu, este de câteva ori mai mic decât cel din Germania, şi preţurile sunt mai mici. Trebuie văzut însă cu cât.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.