Cat de tare bate vantul schimbarii la BCR?

Postat la 07 martie 2006 1 afişăre

A devenit clar in ultimele saptamani ca atmosfera din jurul BCR se schimba. Curtata intens, banca ar putea sa aiba parte de o privatizare mai rapida decat calendarul initial. Dar si de un sef nou, conform zvonurilor de pe piata bancara.

A devenit clar in ultimele saptamani ca atmosfera din jurul BCR se schimba. Curtata intens, banca ar putea sa aiba parte de o privatizare mai rapida decat calendarul initial. Dar si de un sef nou, conform zvonurilor de pe piata bancara.

Pe langa functia de presedinte al Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila a mai avut cel putin o constanta in viata sa in ultimii cinci ani. Aproape ciclic, pe piata apar zvonuri ca urmeaza sa fie schimbat din functie.

S-a intamplat in martie 2001, cand sistemul bancar "gemea" de zvonuri ca va fi inlocuit cu Dan Pascariu, pe atunci presedintele Bank Austria Romania. S-a intamplat si anul trecut, cand Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) au cumparat 25% din actiunile BCR.

Se intampla din nou acum, cand schimbarea regimului politic a redat viata zvonurilor privind schimbarea lui Danila. Schimbare care, spun unele voci, ar fi dorita chiar de Cotroceni. Sau care, spun altele, ar fi chiar optiunea presedintelui BCR, deja in discutii pentru un post la Banca Mondiala. Potrivit altor surse, discutiile legate de inlocuirea lui Danila au survenit pe fondul nemultumirii BERD legata de evolutia activitatii bancii.  Zvonurile s-au intensificat in ultimele saptamani, pe fondul disparitiei aproape totale a lui Nicolae Danila din viata publica. Dar si a tacerii pe care banca prefera sa o pastreze pe aceasta tema, in ciuda solicitarilor BUSINESS Magazin de a-si preciza pozitia oficiala. In lipsa acesteia, zvonurile s-au intensificat, pe piata fiind vehiculate si nume ale posibililor inlocuitori. 

Unul dintre ele ar fi cel al lui Mihai Bogza, fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei si viitor sef al bancii pentru locuinte pe care grupul german HVB urmeaza sa o infiinteze in Romania.

Alt nume este cel al lui Dan Sandu, actual vicepresedinte al Citibank Romania.  In sfarsit, a treia varianta vehiculata este cea inlocuirii lui Danila cu Dan Bunea, actual director financiar al BCR.

Dan Sandu si Dan Bunea nu au dorit sa comenteze pe marginea zvonurilor. "De cateva zile nu sunt in tara si nu stiu nimic despre aceasta chestiune", a spus si Mihai Bogza. Bogza a fost schimbat anul trecut din functia de viceguvernator al bancii nationale o data cu alegerea noului Consiliu de Administratie al BNR. Schimbarea sa a fost pusa pe seama "neindurarii" de care a dat dovada in functia de sef al supravegherii bancare, fapt care ar fi deranjat conducerea Partidului Social Democrat, pe atunci la guvernare.

Schimbarea lui Bogza a survenit in ciuda sprijinului pe care acesta l-a avut din partea parlamentarilor PNL-PD. 

Varianta numirii lui Bogza in locul lui Nicolae Danila a inceput sa fie vehiculata tocmai datorita sprijinului pe care fostul viceguvernator l-a avut din partea partidelor aflate acum la putere.

Aducerea lui Bogza la BCR in locul lui Danila ar putea fi impiedicata insa si de faptul ca Bogza si-a preluat doar de curand functia la HVB.

Dan Sandu, cel de-al doilea nume vehi-culat pentru BCR, lucreaza pentru Citibank de zece ani, iar principalul impediment in calea venirii sale la BCR ar putea fi chiar procesul de privatizare prin care va trece banca. Proces care nu va garanta sefului BCR ca va ramane in functie incepand cu 2006.

Dan Bunea, ultimul dintre cele trei nume vehiculate, a fost promovat in structura de management a BCR chiar de catre Nicolae Danila. Cum Danila a fost considerat permanent in ultimii ani un apropiat al PSD (si din cauza pozitiilor comune pe care conducerea PSD si presedintele BCR le-au avut in timp fata de privatizarea bancii), aceiasi a fost opinia generala si vizavi de Dan Bunea.

Surse din banca spun insa ca acesta este in relatii bune cu actualul premier, Calin Popescu Tariceanu, si cu viceprim-ministrul Adrian Videanu.

Bunea nu a dorit sa comenteze pentru acest articol.

Schimbarea lui Nicolae Danila va fi greu de realizat daca el isi va dori sa sa ramana in functia de presedinte executiv. Asta pentru ca Nicolae Danila este cunoscut in piata si ca "om al guvernatorului Mugur Isarescu".

In 1998, Danila a fost consilier al lui Isarescu la BNR iar ulterior, in 1999, a pre-luat, la insistentele guvernatorului, postul de administrator al falimentarei Bancorex. La scurt timp dupa ce BCR a "inghitit" Bancorex, Danila a preluat, in februarie 2000, conducerea BCR.

Miscarea a fost considerata suprinzatoare pentru ca Danila a luat locul lui Ion Ghica, cel care conducea BCR inca de la infiintarea bancii, dupa 1989. Varianta oficiala atunci a fost ca Ghica s-a pensionat. Cu toate acestea, el a revenit dupa nici patru luni in sistemul bancar, in plina criza FNI, ca presedinte al CEC.

In afara de eventualele jocuri politice, mai exista insa si alte cauze care ar putea duce la schimbarea lui Danila. Iar una este chiar accelerarea procesului de privatizare al BCR, devenita probabila dupa vizita Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti. Si chiar foarte probabila dupa ce reprezentantii a doua mari grupuri financiare europene l-au vizitat saptamana trecuta pe Gabriel Zbarcea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Este vorba de manageri ai grupului italian Unicredit si al celui german Deutsche Bank, care au exprimat intentia celor doua banci de a participa la privatizarea BCR. Lor li se adauga HVB, grup german ce isi afirma dorinta de a cumpara BCR de mai bine de un an.

"Finalizarea privatizarii BCR este unul dintre obiectivele pe care intentionam sa il atingem cat mai curand si in cele mai avantajoase conditii", a declarat, pentru BUSINESS Magazin, Gabriel Zbarcea. Cine are cele mai mari sanse sa preia BCR nu se poate estima in momentul de fata. 

Tot ce se poate spune deocamdata este ca interesul Deutsche Bank pare ciudat, din moment ce banca abia a finalizat un proces dur de restructurare, renuntand la 6.000 de angajati, si a anuntat ca prioritatea sa este dezvoltarea afacerii de investment banking, nu de retail. De asemenea, HVB, al doilea grup financiar din Germania, a incheiat anul trecut cu pierderi, agentia de rating Standard & Poor’s intrevazand chiar posibilitatea revizurii calificativului pentru aceasta banca. Pe de alta parte, Bank Austria, banca austriaca membra a grupului HVB, are o situatie financiara buna. Iar Bank Austria va fi cea care va face oferta pentru CEC si/sau BCR. 

Surse apropiate procesului de privatizare sustin ca actiunile BCR ar putea fi vandute chiar anul acesta, cu cateva luni mai devreme decat estimase premierul Tariceanu. Grabirea procesului de trecere in proprietare privata a BCR s-ar face pe fondul negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI). Privatizarea BCR si CEC a fost una dintre conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca in cadrul acordului semnat cu FMI. 

O varianta care ar multumi Fondul Monetar ar fi, dupa unele surse, chiar si ajungerea intr-o faza finala a negocierilor pana la sfarsitul lui 2005. Acest lucru inseamna ca AVAS ar trebui sa finalizeze, pana atunci, toate procedurile de preselectare a investitorilor si de depunere a ofertelor.

Daca toate acestea se vor intampla cu sau fara presedintele Nicolae Danila, nu se stie clar. Mai ales ca exista posibilitatea ca peste 2-3 ani, zvonurile privind schimbarea lui Danila din functia de presedinte BCR sa revina. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cat-de-tare-bate-vantul-schimbarii-la-bcr-978725
978725
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.