Cât de importantă este joaca părinţilor cu copiii lor pentru dezvoltarea acestora. 39% dintre adulţi nu ştiu cum să se deconecteze, iar 90% se luptă cu stresul

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 noiembrie 2022 86 afişări

Cât de importantă este joaca părinţilor cu copiii lor pentru dezvoltarea acestora. 39% dintre adulţi nu ştiu cum să se deconecteze, iar 90% se luptă cu stresul

39% dintre adulţi nu ştiu cum să se deconecteze, în condiţiile în care 90% se luptă cu stressul arată datele unui studiu realizat de grupul Lego. 

Studiul semestrial Play Well a presupus interviuri realizate cu peste 55.000 de părinţi şi copii, din peste 30 de ţări şi a constatat că aproape toţi părinţii consideră că joaca îi ajută pe cei mici să dezvolte abilităţi esenţiale pe tot parcursul vieţii, cum ar fi creativitatea, comunicarea, rezolvarea problemelor şi încrederea în sine. De asemenea, joaca face întreaga familie mai fericită, creează legături mai puternice între membrii acesteia şi le îmbunătăţeşte starea de bine, spun peste 90% dintre părinţii implicaţi în studiu.

Cercetarea a arătat că 88% dintre părinţi consideră că joaca este importantă pentru a-i ajuta pe copii să înveţe lucruri noi şi aproape toţi părinţii cred că joaca îi poate ajuta pe cei mici să dezvolte abilităţi esenţiale pentru succesul şi bunăstarea lor viitoare. Printre aceste aspecte importante se numără creativitatea (93%), comunicarea (92%) şi încrederea în sine (91%). Copiii recunosc şi ei că joaca are un impact pozitiv asupra creativităţii lor sau asupra înclinaţiei lor spre a experimenta cu noi idei. Astfel, 94% dintre copii cred că joaca îi face să se simtă creativi şi 95% cred că îi ajută să încerce idei noi şi să facă lucruri noi.

Cu toate acestea, 34% dintre părinţi au recunoscut că nu se joacă suficient cu proprii copii, iar 84% dintre copii şi-ar dori să se joace mai mult cu părinţii lor. Munca şi treburile casnice au fost principalele motive invocate atât de către părinţi, cât şi de copii pentru timpul limitat de joacă în familie, fiind urmate de timpul petrecut pe gadget-uri.

La Lego Play Well Study 2022 au participat, de asemenea, peste 33.400 de adulţi din 33 de ţări, printre care Polonia, Ungaria, România, Turcia, Israel, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Regatul Arabiei Saudite şi Africa de Sud, Kenya, iar rezultatele arată că 90% dintre ei se luptă cu stresul. Situaţia a fost accentuată de restricţiile pandemice din ultimii doi ani. În ciuda efectelor pozitive ale jocurilor - aproape 90% dintre ei considerând că joaca este o modalitate excelentă de relaxare şi de deconectare, printre o multitudine de alte beneficii - aproape jumătate dintre ei nu au timp sau energie (44%) pentru a se juca sau se simt ruşinaţi să o facă (15%), fiindcă se tem să nu fie judecaţi de cei din jur.

Un procent de 64% dintre adulţi recunosc că le este mai dificil să menţină un bun echilibru între viaţa profesională şi cea privată, comparativ cu perioada anterioară crizei sanitare. 7 din 10 respondenţi spun că îşi verifică frecvent e-mailurile atunci când nu sunt la serviciu, ceea ce face ca 60% dintre adulţi să aibă dificultăţi în a se deconecta la finalul programului, fiind adesea preocupaţi de responsabilităţile profesionale chiar şi în timpul liber. Între timp, stresul loveşte mai puternic în cazul adulţilor tineri din generaţia Z, al milenialilor (45%) şi al femeilor (45% dintre femei suferă din cauza stresului faţă de 38% dintre bărbaţi).

Efectele benefice ale jocului sunt apreciate de 87% dintre adulţi, care spun că îi ajută să se relaxeze şi să se calmeze. Chiar şi cei care nu se joacă îşi dau seama că i-ar putea ajuta să facă faţă stresului (70%). Nu numai că starea lor de bine va fi influenţată în mod pozitiv, dar joaca poate ajuta şi la îmbunătăţirea memoriei şi a concentrării (87%), la stimularea creativităţii (76%), împiedicându-i să consume prea multe ştiri (74%) sau ajutându-i să-şi menţină tinereţea (73%).

Joaca ajută la crearea unor legături familiale mai puternice (95%), îmbunătăţeşte bunăstarea familiei (95%) şi ajută familiile să se relaxeze împreună (94%). Cu toate acestea, 34% dintre părinţi au recunoscut că nu se joacă suficient cu proprii copii, iar 84% dintre copii îşi doresc să se joace mai mult cu părinţii lor.

Julia Goldin, Chief Product and Marketing Officer, Lego Group, a declarat: „Joaca a fost întotdeauna piatra de temelie a umanităţii. Nu este doar distractivă, ci este crucială pentru a-i ajuta pe copii să dezvolte abilităţi esenţiale pentru viaţă, pentru a întări legăturile familiale şi pentru a construi comunităţi”.

Toate concluziile studiului, cu excepţia cazului în care se face o altă menţiune, au fost obţinute de la un total de 32.781 de părinţi şi 24.593 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, printr-un sondaj cantitativ online de 20 de minute, realizat în 35 de ţări la începutul anului 2022.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
joc,
studiu,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.