Cât costă să creşti un copil în Europa şi care ţară oferă cele mai bune condiţii

Autor: Andra Stroe Postat la 19 ianuarie 2019 227 afişări

Suedia are unul dintre cele mai generoase modele pentru concediile de maternitate. Mai exact, suedezii primesc dublu decât părinţii din Marea Britanie în perioada de după naşterea copilului.

Cât costă să creşti un copil în Europa şi care ţară oferă cele mai bune condiţii

În Marea Britanie, concediul de maternitate poate avea o durată de maximum 39 de săptămâni, dar după 6 săptămâni salariul începe să scadă.

În Suedia, concediul de maternitate poate să dureze până la 56 de săptămâni, iar salariul aferent este de 80% din valoarea celui normal, dar nu mai mare de 2.667 de euro. Un alt element important: 12 săptămâni din cele 56 sunt rezervate tatălui.

„Cred că modelul britanic nu este deloc echitabil”, a declarat pentru BBC Anna, doctor şi mamă a doi copii.

Pe de altă parte, costurile aferente îngrijirii celor mici sunt extrem de ridicate în Marea Britanie, de aproape 10 ori mai mare decât în Suedia, unde tarifele lunare sunt de sub 100 de euro pentru fiecare copil. Diferenţa se explică prin faptul că autorităţile suedeze oferă subvenţii importante în această direcţie. Mai mult, familiile care au un venit mic pot beneficia de aceste servicii gratuit.

Singurul aspect la care Marea Britanie punctează este acela al taxelor pe venit, unde britanicii plătesc statului 45% din salariu, iar suedezii 57%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
maternitate,
copil,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.