Cât ai plăti pentru 30 de minute de tăcere? Cum poate deveni liniştea un hit.

Autor: Dorin Oancea Postat la 01 februarie 2013 9 afişări

Un CD care conţine 30 de minute de tăcere, înregistrat în biserica St Peter's din Seaford, East Sussex, Marea Britanie, a devenit un hit, întreaga primă ediţie vânzându-se rapid. CD-ul a fost pus pe piaţă pentru a obţine fondurile necesare renovării lăcaşului de cult construit în secolul XII.

Singurele sunete care pot fi auzite pe CD sunt zgomotele scoase de vechile strane din lemn, câţiva paşi şi zumzetul îndepărtat al traficului. Ideea înregistrării tăcerii din biserică îi aparţine lui Roger Bing, în vârstă de 74 de ani, care a intuit, corect, nevoia de relaxare a oamenilor. Comenzi au venit din toată lumea, inclusiv din Ghana.

The Guardian, care analizează fenomenul, spune că ideea liniştii în înregistrări nu este chiar nouă. Compania Stiff Records a vândut în jur de 30.000 de copii ale unui vinil denumit "Wit and Wisdom of Ronald Reagan", în anii '80, care nu conţine nimic altceva decât tăcere.

Un fragment din înregistrare, care a ajuns să coste peste 100 de dolari, poate fi "ascultat" aici:

Andy Warhol a participat la o discul "The East Village Other--Electric Newspaper", alături de Velvet Underground, Alan Ginsberg, şi alţii, cu o piesă numită "Silence", de numai 11 secunde. Asta nu împiedică pasionaţii să şlătească 49 de cenţi pentru mp3 sau între 100 şi 500 de dolari pentru vinil.

De atunci, liniştea a fost compusă şi vândută de o sumedenie de artişti: Afrika Bambaataa, Sly and the Family Stone, Soundgarden, Orbital, John Lennon (de două ori), Korn, Brian Eno sau Robert Wyatt.

Pe de altă parte, preotul Andrew Mayers de la St Peter's a punctat: "Biserica este un spaţiu sacru, de 800 de ani, cu o minunată calitate a tăcerii".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plata,
hit,
liniste
/actualitate/cat-ai-plati-pentru-30-de-minute-de-tacere-cum-poate-deveni-linistea-un-hit-10538235
10538235
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.