Cash-ul rămâne rege în Europa Centrală şi de Est. Cehii vor să includă în constituţie dreptul de utilizare a numerarului, polonezii au respins deja limitarea plăţilor cash, ungurii transformă banii electronici în cash

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 19 noiembrie 2023 76 afişări

Cash-ul rămâne rege în Europa Centrală şi de Est. Cehii vor să includă în constituţie dreptul de utilizare a numerarului, polonezii au respins deja limitarea plăţilor cash, ungurii transformă banii electronici în cash

În Cehia, un grup de 17 senatori au propus recent un amendament constituţional care protejează drep­tul cetăţenilor de a plăti cu numerar şi de a opta să nu fie incluşi în siste­mele digitale, potrivit expatz.cz.

Măsurile vin ca reacţie la teme­rile privitoare la cerinţele electronice în creştere şi colectarea datelor.

Senatorul Jiri Oberfalzer a anun­ţat planuri de protejare a „minorităţii care respinge «electronicizarea»“. Susţinătorii amendamentului argu­men­tează că utilizarea cash-ului nu ar trebui restricţionată prin regle­mentări. În regiune, Slovacia a introdus de asemenea în această vară în consti­tuţie un astfel de drept de a plăti cu numerar achiziţiile de bunuri şi servicii.

Tot în această vară, Polonia a renunţat la măsuri care ar fi urmat să limiteze valoarea maximă a tranzac­ţiilor cu cash, conform Notes from Poland. Decizia a venit după ce un partener junior din cadrul coaliţiei de guvernare a criticat restricţiile ca reprezentând o încălcare a libertăţi­lor polonezilor la cererea „eurocraţi­lor“ şi „lobby-ului bancar“.

Ca parte a măsurilor introduse de programul de reformă fiscală „Polish Deal“ al guvernului polonez, din 1 ianuarie 2024 plăţile cash între firme ar fi urmat să fie limitate la 8.000 de zloţi (1.800 de euro), iar plăţile consumatorilor către firme la 20.000 de zloţi (4.500 de euro).

În aprilie, însă, partidul Polonia Suverană (SP) a depus legislaţie pen­tru eliminarea limitelor respective, iar aceasta a fost aprobată. În pre­zent, tranzacţiile cash între companii sunt limitate la 15.000 de zloţi şi nu există limită privind plăţile cash realizate de consumatori.

Şeful băncii centrale a ţării, Adam Glapinski, se opune de aseme­nea restricţionării plăţilor cash.

În 2021, acesta a făcut apel la guvern să se asigure că consumatorii dispun de un drept legal garantat de a plăti cu numerar.

Şi în Croaţia cash-ul rămâne rege. Consumatorii croaţi se adaptează destul de lent la plăţile electronice, în principal din cauza unei înclinaţii puternice către cash, care a reprezentat 64,5% din volumul total al tranzacţiilor de plată în 2022, relevă datele electronicpaymentsinternational.com.

Ungurii transformă banii electronici în cash prin majorarea sumei care poate fi retrasă de la casieriile din supermarketuri.

Începând cu 1 iulie, ungurii pot retrage gratuit maxim 40.000 de forinţi (107 euro) pe lună de la casieriile supermarketurilor. Serviciile de cashback au revenit în actualitate chiar de la începutul anului după ce guvernul maghiar a schimbat în decembrie regulile privind retragerile de numerar fără plata de comisioane.

Astfel, dacă până acum maghiarii puteau scoate de la bancomatul oricărei bănci gratuit în două tranşe lunare până la 150.000 de forinţi (aproximativ 380 de euro, şi clienţii magazinelor pot retrage prin cashback, gratuit, până la 40.000 de forinţi pe lună în două tranşe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.