Care sunt temerile şefului Băncii Transilvania legate de perspectiva macroeconomică a României

Autor: Cristina Bellu Postat la 22 iulie 2022 67 afişări

Care sunt temerile şefului Băncii Transilvania legate de perspectiva macroeconomică a României

Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă după active de pe piaţa locală, spune că instituţia pe care o conduce nu ia în calcul posibilitatea ca România să ajungă la stagflaţie, dar este foarte probabil ca aceasta să se confrunte cu câteva trimestre de scădere economică.

“Scenariul depinde foarte mult şi de factorii externi, inclusiv dacă luăm în calcul o criză energetică în perioada toamnă-iarnă. Vom vedea dacă industria va fi afectată sau nu. Dacă ne uităm la dinamicile interne ale ţării, totuşi nu ne aşteptăm la cifre îngrijorătoare”, a precizat Omer Tetik în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022, desfăşurat în perioada 11-13 iulie.

Când o economie se împotmoleşte în stagflaţie, consumatorii îşi reduc cheltuielile, iar investitorii găsesc mai greu active de calitate. Toate acestea frânează şi mai mult economia.

Fenomenul nu reprezintă scenariul de bază al principalelor instituţii de prognoză econo­mică, însă, în ultima perioadă, în cercurile financiare, a început să se vorbească tot mai mult despre stagflaţie, iar investitorii încep să o ia în calcul ca pe un posibil pericol.

“Dacă în statele mari va apare recesiunea, stagflaţia, atunci şi România va fi afectată. Acum urmărim mult mai atent datele macroeconomice din ţările europene, în special economiile mari precum Franţa, Germania, Spania şi Italia. Dacă acolo va apare o presiune pe costul de finanţare, cu siguranţă costul de finanţare suveran va fi impactat în România”, a mai spus Omer Tetik.

El a subliniat faptul că în această perioadă un rol major îl joacă modul în care toate instituţiile implicate în economie aleg să colaboreze.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
omer tetik,
sef,
transilvania,
banca,
perspectiva,
temeri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.