Care sunt polii economici ai României

Autor: Răzvan Botea Postat la 06 iunie 2023 39 afişări

Care sunt polii economici ai României

Datele statistice plasează, în mod previzibil, cele mai dinamice judeţe din punctul de vedere al atragerii investiţiilor în topul PIB pe cap de locuitor din România

Datele statistice plasează, în mod previzibil, cele mai dinamice judeţe din punctul de vedere al atragerii investiţiilor în topul PIB pe cap de locuitor din România. Acest indicator este cel mai uzitat în definirea nivelului de trai dintr-o regiune sau ţară.

Cu un PIB/capita de peste 38.000 de euro, Bucureştiul conduce detaşat acest clasament, fiind mult peste media de circa 15.000 de euro pe cap de locuitor de la nivel naţional.

De altfel, PIB/capita în Bucureşti se ridică la nivelul unor mari capitale din ţări mai dezvoltate, precum Viena sau Budapesta.

În alte regiuni din România, însă, povestea este diferită. Cel mai mic PIB pe cap de locuitor este în Vaslui, de mai mult de 5 ori mai mic decât Bucureştiul (sub 7.000 euro/cap de locuitor). Este o utopie uniformizarea economică dintre regiuni în România sau în oricare altă ţară, fie că este vorba de SUA, Italia sau Spania, unde câteva centre economice deţin cea mai mare parte din economia şi businessul ţării. Cu toate acestea, decalajele economice dintre regiuni, oraşe sau judeţe au efecte sociale importante şi regiunile defavorizate ale României se confruntă cu probleme precum depopularea, şomaj ridicat mai ales în rândul tinerilor, sau nivel de trai scăzut. 


♦ Aproape 15.000 de euro/cap de locuitor produce România ca valoare adăugată în economie anual, dar decalajele dintre judeţe sunt mari

PIB-ul României s-a apropiat de 1.400 mld. de lei (280 mld. euro) în 2022 şi în 2023 prognozele sunt că va ajunge la 1.600 mld. lei (320 mld. euro)

Bucureştiul deţine în continuare circa un sfert din economia României


Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.