Care sunt cele mai dificile aspecte în domeniul distribuţiei de energie electrică

Autor: Ioana Matei Postat la 29 aprilie 2017 80 afişări

Când vine vorba de provocări pe segmentul de distribuţie de energie electrică, acestea ţin de dezvoltarea infrastructurii reţelelor, potrivit lui Martin Zmelik, CEO-ul companiei CEZ.

 „Când electricitatea funcţionează, toată lumea este OK, când nu circulă, suntem primii în linie. Aşa că pentru noi, aspectele critice sunt asigurarea conectivităţii şi disponibilităţii cererii.” Despre investiţiile făcute în reţeaua de distribuţie, CEO-ul CEZ spune că deşi au o idee clară despre ce poate fi făcut în această direcţie, sunt limitaţi de autoritatea reglementatoare (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE) în ce priveşte pragul investiţiilor ce pot fi făcute în reţea. „În distribuţie, per ansamblu, piaţa se schimbă. Cred că fiecare persoană din această încăpere a avut la un moment dat o pană de curent, dar calitatea per ansamblu s-a îmbunătăţit. Toate companiile alocă bugete mari pentru reţele; noi am investit peste 2 miliarde de lei în opt ani şi dacă am putea să investim mai mult, am face-o”, punctează Zmelik. Anul trecut, de pildă, investiţiile CEZ în reţelele de distribuţie de energie electrică au ajuns la 166,8 milioane de lei. Sesizează o reducere a pierderilor: „Când distribui electricitatea, poţi să pierzi din ea din cauza ineficienţei reţelei sau din cauza creativităţii unor anumiţi clienţi; totodată, scad şi numărul întreruperilor, dar şi perioada medie a întreruperilor. Provocarea este legată de resursele disponibile limitate şi de atingerea obiectivelor fixate de ANRE; din când în când, este dificil să ajungem la un echilibru din acest punct de vedere”. Pentru îmbunătăţirea calităţii reţelelor, crede că investiţiile necesare sunt mai mari. „Cred că pentru dezvoltarea ţării ar fi vital ca distribuitorii să investească puţin mai mult, să crească competitivitatea ţării.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.