LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro: Cum a fost anul trecut pentru piaţa rezidenţială şi ce perspective sunt pentru dezvoltarea acesteia în 2023?

Care este cea mai afectată economie din Europa?

Autor: Alex Ciutacu Postat la 09 aprilie 2020 165 afişări

Care este cea mai afectată economie din Europa?

O cercetare a italienilor de la UniCredit publicată săptămâna aceasta arată că Spania va suferi cel mai mare declin din Europa în criza COVID-19, estimând o scădere economică de 15,5% pentru 2020 şi un deficit bugetar de 12,5% din PIB, potrivit FT.

Alţi economişti estimează scăderi de 10% la nivelul PIB-ului şi un defcit bugetar care să se ridice la peste 10%.

În aceste condiţii, datoria totală s-ar ridica la 120% din PIB – faţă de un nivel anterior de 100% - chiar dinainte de a fi mobilizate capacităţi pentru repornirea economiei.

Statisticile din câmpul muncii arată că 800.000 de persoane şi-au pierdut deja locul de muncă – în contextul în care forţa de muncă din Spania se ridică la 19 milioane persoane.

Între timp, guvernul sprijină salariile a 6 milioane de angajaţi, atât prin scheme de şomaj tehnic, cât şi prin faciliăţi de amânare a plăţii taxelor sau beneficii sociale mai mari.

Şomajul în Spania se ridica deja la 14% dinainte de criză.

Aceste statistici arată de ce Spania, mai mult decât alte ţări, au nevoie ca statele membre să fie de acord cu mutualizarea datoriilor şi cu lansarea „obligaţiuni corona” – un subiect pe care miniştrii de Finanţe din zona euro nu au reuşit să ajungă la un acord ieri, nici după 16 ore de discuţii.

„Est clar că ne uităm la o contracţie economică, deşi nu putem estima acum mărimea acesteia – şi nici cheltuielile extraordinare ale guvernului – ceea ce înseamnă că vom vedea o creştere a datoriei publice raportată la PIB”, a spus Cristina Herrero, preşedintele Autorităţii Independente pentru Responsabilitate Fiscală din Spania.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.