Care era însemnătatea numerelor de tip 1-B, 12-B şi a celor cu 4 cifre pe vremea lui Ceauşescu? Numai Miliţia ştia

Postat la 15 octombrie 2017 895 afişări

Numerele de înmatriculare PCR-iste au fost o enigmă atunci şi încă mai circulă “pe străzi” legende despre formatele plăcuţelor. Geometric erau la fel, însă în funcţie de primele cifre şi de numărul următoarelor cifre după iniţialele de judeţ, ele aveau puteri speciale.

Care era însemnătatea numerelor de tip 1-B, 12-B şi a celor cu 4 cifre pe vremea lui Ceauşescu? Numai Miliţia ştia

Cine avea numere “speciale” se uita altfel şi era privit altfel. Privilegiile erau “fără număr”. Că te oprea Miliţia, că intrai primul la doctor sau că le luai vecinilor faţa la coadă, era suficient să ştie lumea ce număr de înmatriculare ai. Lumea nu ştia exact însă ce funcţie are proprietarul. Se ştia că sunt anumite numere cu puteri supranaturale, dar nu se ştia totul despre ele. Aşa că, dacă aveţi prieteni cu taţi acre erau bazaţi pe vremea aia, acum e momentul să le spuneţi că nu sunteţi fraieri şi că aţi ştiut mereu ce se ascunde în spatele acelui număr.    

 

În primul rând erau numerele de format 1-B-XXX. Cele cu “1-B” şi trei cifre după (B pentru Bucureşti, dar regula era valabilă pentru orice judeţ) erau date funcţiilor înalte din Stat. Numai cei privilegiaţi de regim aveau dreptul la ele.

 

Cititi mai multe pe www.promotor.ro

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.