Cardul de sănătate devine obligatoriu de miercuri pentru unele servicii medicale

Autor: Eugenia Foarfecă Postat la 30 iunie 2020 327 afişări

Cardul de sănătate devine obligatoriu de miercuri pentru unele servicii medicale

De miercuri, cardul de sănătate devine obligatoriu pentru spitalizarea continuă şi de zi, pentru serviciile paraclinice şi la farmacie, dar nu este necesar la medicul de familie şi la medicul din ambulatorul de specialitate şi nici pentru serviciile de urgenţă.

Din 1 iulie, cardul de sănătate devine obligatoriu pentru spitalizarea de zi sau continuă, pentru investigaţii paraclinice, precum RMN-ul sau ecografia, şi pentru eliberarea medicamentelor de la farmacie.

Pentru serviciile de urgenţă, aşa cum s-a întâmplat şi până acum, nu este nevoie de card de sănătate.

La medicul de familie şi la policlinică, românii vor avea nevoie de card de sănătate abia din 30 septembrie, iar până atunci aceştia pot oferi în continuare consultaţii de la distanţă.

„Această consultaţie la distanţă este acordată de medicul specialist sau medicul de familie dacă acesta consideră că poate fi acordată la distanţă. Dacă medicul consideră că pacientul trebuie să vină în cabinet pentru o consultaţie, este decizia medicului. Dacă în urma acestor consultaţii pacientul primeşte o prescripţie medicală, fie ea şi online, pacientul trebuie să valideze cu cardul primirea acestor medicamente”, a declarat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS.

„Pacienţii vor putea să-şi ridice reţeta strict utilizând cardul de sănătate, la fel şi cei care au calitatea de împuternicit. Adică, eu, dacă merg la farmacie să ridic o reţetă scrisă pe numele dumneavoastră, voi putea face asta doar cu cardul de sănătate, nu îmi voi mai putea folosi buletinul”, a explicat Ionuţ Blejan, farmacist.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.