Capitala ar putea rămâne fără căldură. Dumitraşcu (RADET): Dacă CGMB nu aprobă bugetul, căldura va mai fi asigurată aproximativ o săptămână / Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu

Autor: Aurelia Alexa Postat la 13 noiembrie 2015 45 afişări

Capitala ar mai putea avea asigurată căldura şi apa caldă aproximativ o săptămână dacă Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu va aproba în şedinţa de luni bugetul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a declarat vineri, preşedintele CA, Gabriel Dumitraşcu. Primarul general interimar al Capitalei Ştefănel Dan Marin va susţine o conferinţă de presă astăzi, la ora 18.00, la sediul Primariei Municipiului Bucureşti, pe tema furnizării căldurii. Avocatul Poporului s-a autosesizat şi face verificări în acest caz.

UPDATE 15:35 - Avocatul Poporului face o anchetă la PMB, RADET, ELCEN şi ROMGAZ privind sistarea căldurii

Avocatul Poporului s-a autosesizat şi face verificări la Primăria Municipiului Bucureşti, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi ROMGAZ în ceea ce priveşte posibilitatea sistării căldurii.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă la Primăria Municipiului Bucureşti, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (R.A.D.E.T.), Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi S.N.G.N. ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declaraţii referitoare la posibila sistare a aprovizionării cu agent termic către locuitorii Municipiului Bucureşti. Ancheta are în vedere posibila nerespectare a art.31 din Constituţie privind dreptul la informaţie şi preîntâmpinarea unor stări de panică în rândul populaţiei", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET a anunţat vineri că, din luna aprilie, se cere aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenţii.

"Bugetele au fost tăiate mereu, astfel încât au fost tăiate şi 15% din subvenţii", a declarat Dumitraşcu, explicând că în acest moment RADET nu mai are dreptul să cheltuiască niciun leu conform legii, pentru că a cheltuit mai mult de 90% din buget.

El a explicat că, dacă primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, nu va înţelege să introducă în prima şedinţă a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET în procedură de urgenţă, căldura şi apa caldă pentru bucureşteni vor mai putea fi asigurate probabil o săptămână din inerţie.

Preşedintele CA al RADET a precizat că a discutat de mai multe ori cu primarul care i-a transmis că problema bugetului RADET va fi discutată într-o şedinţă ordinară la sfârşitul lunii noiembrie.

"În aceste condiţii sistemul va mai funcţiona câteva zile din inerţie. Nu cred că se opreşte căldura duminica aceasta, pentru că există o inerţie a sistemului care va duce mai departe la furnizarea căldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână", a spus Dumitraşcu.

Acesta a mai precizat că CGMB se va întruni luni într-o şedinţă extraordinară, dar, în ciuda discuţiilor care au existat cu primarul Ştefănel Dan Marin, pe ordinea de zi nu este prevăzut proiectul de buget al RADET.

În schimb în şedinţa de luni consilierii generali ar urma să aprobe un proiect prin care PMB face un credit de 264 de milioane de lei, bani care teoretic ar fi împrumutaţi pentru a fi alocaţi RADET.

Gabriel Dumitraşcu a explicat însă că degeaba se va aloca această sumă dacă nu va fi aprobat şi bugetul, pentru că, în lipsa bugetului, ea nu va putea fi cheltuită.

"Fără buget aprobat orice sumă alocată nu poate fi cheltuită, banii se acumulează într-un cont, dar furnizorii de materiale ai RADET nu vor putea fi plătiţi", a mai spus reprezentantul RADET.

Gabriel Dumitraşcu a precizat că RADET are de făcut plăţi urgente către Enel şi Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei.

El a mai spus că Enel a trimis deja somaţie că aşteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând şi din partea Apa Nova.

Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.

"Trag un semnal de alarmă către primarul general interimar că degeaba aprobă îmrumutul dacă nu aprobă şi bugetul", a mai spus Dumitraşcu.

Preşedintele CA al RADET a mai spus că regia ar trebui să recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă o diferenţă la subvenţie neacordată în ultimii ani şi 236 de milioane de la Primăria Capitalei.

Acesta a explicat că, dacă aceste sume ar fi recuperate, RADET ar putea sta liniştit până în primăvară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RADET,
CĂLDURĂ,
CGMB
/actualitate/capitala-ar-putea-ramane-fara-caldura-dumitrascu-radet-daca-cgmb-nu-aproba-bugetul-caldura-va-mai-fi-asigurata-aproximativ-o-saptamana-avocatul-poporului-s-a-sesizat-din-oficiu-14885471
14885471
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.