Când cifrele contrazic declaraţiile: Preşedintele Iohannis spune că nu există cerere pentru a creşte capacitatea de testare, dar în 5 judeţe se pot prelucra sub 100 de probe maximum pe zi

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 26 noiembrie 2020 26 afişări

Când cifrele contrazic declaraţiile: Preşedintele Iohannis spune că nu există cerere pentru a creşte capacitatea de testare, dar în 5 judeţe se pot prelucra sub 100 de probe maximum pe zi

Judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Dâmboviţa, Brăila, Vrancea, toate cu peste 250.000 – 300.000 de locuitori, prelucrează mai puţin de 100 de teste fiecare pe zi, aceasta fiind capacitatea maximă, potrivit datelor trimise de Institutul Naţional de Sănătate Publică, la solicitarea ZF.

În Ialomiţa se fac cele mai puţine teste – doar 30 de probe zilnic. Faţă de Vâlcea, de exemplu, un judeţ similar la numarul de locuitori şi la poziţionare în zona de sud a ţării, unde se fac 292 de teste zilnic, în Ialomiţa se fac de zece ori mai puţine, din calculele ZF. Iar diferenţele între judeţe arată lipsa unei gestionări uniforme a numărului de probe prelucrate zilnic, pentru o imagine de ansamblu asupra pandemiei. Doar şapte judeţe au o capacitate de testare de peste 1.000 de probe pe zi.

„Capacitatea de testare pe judeţ variază în funcţie de numărul de laboratoare de pe teritoriul judeţului care pot efectua aceste teste. În tabelul ataşat, se regăseşte informaţia despre capacitatea de testare pe judeţe, aşa cum se află completată în platforma alerte.ms, de către laboratoarele care raportează. Există posibilitatea ca aceste informaţii să nu fi fost actualizate, accentul raportării zilnice punându-se pe numărul de teste efectuate în 24 de ore şi stocurile de reactivi. De asemenea, este important de precizat că, un judeţ, dacă nu are capacitate de laborator pentru a testa toate probele recoltate, se adresează unui laborator dintr-un alt judeţ, pe baza unor protocoale de colaborare, astfel încât să nu existe discontinuităţi în testare”, potrivit departamentului de comunicare al INSP.

„Mai mult decât s-a facut nu a existat cerere. La noi persoanele nu se testează în masă fiindcă aceste proceduri nu sunt posibile cu instalaţiile existente, iar numărul de persoane trimise de DSP-uri şi solicitări de persoane fizice care vor să fie de bună voie testate sunt cele pe care le vedeţi zilnic comunicate”, a spus Iohannis ieri, într-o conferinţă de presă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
capacitate,
refuz,
testare,
probe,
cerere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.