Camera Internaţională de Comerţ avertizează: Naţionalismul provocat de vaccinurile anti-COVID ar putea costa economia mondială circa 9.000 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 26 ianuarie 2021 114 afişări

Camera Internaţională de Comerţ avertizează: Naţionalismul provocat de vaccinurile anti-COVID ar putea costa economia mondială circa 9.000 de miliarde de dolari

Nivelul de naţionalism creat de vaccinurile anti-COVID-19 reprezintă o problemă morală ce ar putea avea consecinţe imense asupra economiei. Un nou raport al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) spune că distribuirea inegală a vaccinurilor ar putea costa economia globală circa 9.000 de miliarde de dolari, ţările bogate urmând să suporte circa 50% din total, notează France24.

John Denton, secretarul general al ICC, spune că distribuirea egală a vaccinurilor nu reprezintă un act de caritate; „este bun-simţ din punct de vedere economic”.

Raportul ICC spune că economia mondială este conectată şi interdependentă , iar – în cazul în care nivelul de cooperare va rămâne la nivelul de acum – costul total ar putea ajunge la 9.200 de miliarde de dolari. De asemenea, dacă ţările bogate ar investi 27,2 miliarde de dolari pentru distribuirea egală a dozelor, profitul ar fi ajunge la 166% din suma investită.

ICC a estimat costurile înainte de descoperirea celorlalte tulpini ale coronavirusului, care se transmit tot mai repede şi reprezintă o nouă provocare pentru autorităţile sanitare.

„Dacă vrei să atingi un impact de durată, trebuie să te asiguri că lanţurile de distribuţie funcţionează în mod eficient în ţările subdezvoltate, care în prezent nu pot face rost de vaccinuri”, a adăugat John Denton.

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că recuperarea economiilor avansate ar putea fi erodată semnificativ dacă acestea nu vor ajuta statele în curs de dezvoltare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.