Călin Tatomir, unul dintre starurile pieţei de IT din anii ’90-2000, care a adus americanilor de la Compaq-HP contractul uriaş de informatizare al Casei de sănătate de 120 mil. dolari şi care a condus pentru doi ani şi filiala Microsoft, condamnat 6 ani la închisoare pentru evaziune fiscală

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 09 februarie 2024 34 afişări

Călin Tatomir, unul dintre starurile pieţei locale de IT de la finele anilor ’90 - începutul anilor 2000, care la vârful carierei sale a condus pentru doi ani afacerile locale ale gigantului Microsoft, şi care a fost implicat direct sau din umbră în unele cele mai mari contracte de informatizare derulate de stat în acea perioadă - inclusiv în celebrul dosar Microsoft, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru 6 ani, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, conform unei sentinţe emise de Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa i-a redus cu trei ani pedeapsa primită iniţial.

Călin Tatomir, unul dintre starurile pieţei locale de IT de la finele anilor ’90 - începutul anilor 2000, care la vârful carierei sale a condus pentru doi ani afacerile locale ale gigantului Microsoft, şi care a fost implicat direct sau din umbră în unele cele mai mari contracte de informatizare derulate de stat în acea perioadă - inclusiv în celebrul dosar Microsoft, a fost condamnat la închisoare cu executare pentru 6 ani, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, conform unei sentinţe emise de Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa i-a redus cu trei ani pedeapsa primită iniţial, de 9 ani de închisoare.

Dosarul a fost deschis în anul 2016 şi vizează activitatea lui Tatomir prin companiile sale CCT SRL şi CD SOFTWARE CONSULT QUALITY SRL. El fusese acuzat de evaziune fiscală de 12 mil. lei şi spălare de bani de 13 mil. lei, alături de un grup de alte persoane şi companii, printre care şi alte nume cunoscute la acea vreme în piaţa de IT.

Călin Tatomir a devenit un „star” al pieţei locale de IT din poziţia de director de vânzări al companiei americane Compaq, după ce firma a câştigat contractul de informatizare al Case de sănătate, de aproximativ 120 mil. dolari. Din echipa Compaq făcea parte la acea dată şi Claudiu Florică - un om cheie în contractele de IT cu statul, care ulterior, conform procurorilor DNA, ar fi fost şi creierul vânzării la suprapreţ către stat a unor licenţe Microsoft.

În 2002, când americanii de la Compaq au fost cumpăraţi de un alt gigant american - HP, Tatomir a părăsit compania, şi şi-a înfiinţat propriul business de consultanţă. Compaq a fost absorbită de HP în România, conducerea fiind asumată de oamenii HP, respectiv de Radu Enache. În mod ironic, HP şi Radu Enache contestaseră câştigarea de către Compaq a contractului de informatizare al Casei de sănătate, dar după achiziţie au preluat contractul iar peste ani, Radu Enache a oferit mită şefilor de CNAS pentru noi acorduri.

După ani de zile, într-un interviu acordat la plecarea din poziţia de CEO al Microsoft România, Tatomir spunea că a refuzat bonusuri de „sute de mii de dolari” pentru contractul cu CNAS odată cu decizia de a pleca din companie şi a-şi lansa propriul business.

Influenţa uriaşă pe care o avea Călin Tatomir la începutul anilor 2000 o arată şi faptul că la evenimentul de lansare al propriului său business au participat alături de el, în prezidiu, unele dintre cele mai puternice nume din industrie la acea dată - Radu Georgescu (general manager Gecad Software), Silviu Hotăran (general manager Microsoft) sau Vladimir Aninoiu (general manager al IBM), alături de fostul coleg Claudiu Florică (devenit între timp general manager al Fujitsu Siemens Computers). Radu Enache, general manager HP România a absentat, fiind înlocuit de Mircea Neagu, directorul de vânzări. În 2002 prezenţa la eveniment, la aceeaşi masă, a managerilor enumeraţi mai sus era o raritate, excepţie fiind poate evenimentele organizate sub patronajul premierului Adrian Năstase, a preşedintelui Ion Iliescu şi a ministrului comunicaţiilor Dan Nica şi ministrului educaţiei Ecaterina Andronescu.

La preluarea mandatului de CEO al Microsoft România, în 2008, Călin Tatomir oferea detalii despre afacerile cabinetului său de consultanţă: de la înfiinţarea cabinetului am avut contracte cu companii precum Microsoft, IBM, Fujitsu Siemens, Oracle, Orange şi Romtelecom, relata el. "Cu IBM am avut contract încă din prima săptămână de la lansare. Nu există companie mare cu care să nu fi avut contracte pentru studii sau cursuri."

La preluarea poziţiei de GM al Microsoft, Tatomir i-a cedat companiei unei alte persoane influente în industria de IT la acea vreme - deputatul Varujan Pambuccian, şeful Comisiei de IT. "Tranzacţia a fost făcută într-un mod similar operaţiunii 'trust' din legislaţia anglo-saxonă, ceea ce înseamnă că atunci când voi pleca de la Microsoft, voi prelua acţiunile înapoi. Am luat această decizie pentru a preîntâmpina situaţia de a fi în conflict de interese", a spus Tatomir.

După doi ani la vârful Microsoft (2008-2010), Tatomir a plecat din companie şi a revenit la afacerile sale.

În 2013 explodează scandalul licenţelor Microsoft - acuzaţia fiind aceea că parteneri ai Microsoft ar fi vândut la suprapreţ produsele şi ar fi plătit mită de milioane de dolari pentru ca oficialii români să închidă ochii.

În martie 2013 ZF scrie, pe baza unei analize a documentelor publice disponibile, că omul cheie în afacerea Microsoft este Claudiu Florică, al cărui nume apărea în legătură cu toate firmele implicate.

În 2014 încep să apară mărturii ale unor martori în dosar care afirmă că Florică a fost „creierul afacerii” şi că Tatomir ar fi sprijinit din poziţia de la Microsoft finalizarea acordului cu statul. Dosarul, unul de răsunet prin sumele mari şi numele grele implicate, nu i-a adus însă o condamnare lui Tatomir, el fiind achitat alături de alţi inculpaţi pe fondul prescripţiei faptelor.

În anul 2016 explodează şi dosarul de evaziune fiscală în care era vizat Călin Tatomir pentru afacerile derulate prin companiile sale, în care el a fost condamnat astăzi la închisoare cu executare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.