Calendarul sărbătorilor legale 2019: De câte zile libere se bucură angajaţii din România. Când sunt următoarele zile libere pentru români

Postat la 07 februarie 2019 96 afişări

În anul 2019 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, pevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere.

Calendarul sărbătorilor legale 2019: De câte zile libere se bucură angajaţii din România. Când sunt următoarele zile libere pentru români

Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 10 pică în timpul săptămânii. Deoarece 5 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 10 zile libere.

Zilele libere în 2019 sunt:

1 ianuarie - Anul Nou

2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

28 aprilie (duminică) – Paştele - duminică

29 aprilie (luni) — Paştele

1 mai — Ziua Muncii

1 iunie - Ziua Copilului - sâmbătă

16 iunie (duminică) — Rusalii - duminică

17 iunie (luni) — Rusalii

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei - sâmbătă

1 decembrie — Ziua Naţională a României - duminică

25 decembrie - Crăciunul

26 decembrie — Crăciunul

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
legalitate,
romani,
romania,
bucurie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.