Calamitate după calamitate loveşte Marea Britanie: se anunţă o penurie de bere

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 21 august 2022 1074 afişări

Berea, o băutură tradiţională în unele ţări, doar socială în altele, se scumpeşte peste tot. La început, în timpul şi după pandemie cehii au acceptat cu drag preţurile mai mari deoarece acest lucru a însemnat protejarea mult iubitelor lor puburi.

Calamitate după calamitate loveşte Marea Britanie: se anunţă o penurie de bere

Berea, o băutură tradiţională în unele ţări, doar socială în altele, se scumpeşte peste tot. La început, în timpul şi după pandemie cehii au acceptat cu drag preţurile mai mari deoarece acest lucru a însemnat protejarea mult iubitelor lor puburi. Acum, când totul se scumpeşte, de la energie la meterii prime, mulţi îşi pun întrebarea cât mai mai putea să reziste industria.

Producătorii mici, de casă, sunt în cel mai mare pericol. Cei mari se mai descurcă. Spre exemplu, gigantul de bere nipon Asahi a anunţat recent că are în vedere majorări de preţuri pentru că altfel riscă să piardă din profit. Un analist de la Goldman Sachs Japan crede că această compa­nie are suficient spaţiu să urce preţu­rile în Cehia, Polonia şi România pentru că în Europa de Est berea costă mai puţin dacă preţurile sunt raportate la venitul disponibil.

În Marea Britanie, dacă industria şi piaţa berii s-ar confrunta doar cu costurile şi preţurile mai mari, ar fi o situaţie căreia băutorul de zi cu zi i-ar putea supravieţui. Însă acolo se anunţă o criză de bere.

Penuriile se simt deja, dar s-ar putea agrava pentru că salariaţii de la Budweiser ameninţă cu noi greve. Ei cer mai mulţi bani la salariu, în con­diţii de inflaţie record, iar angajatorul nu le oferă cât îi cer, notează The Telegraph.

Luna trecută, activitatea produ­că­to­rului de bere a fost afectată de mai multe acţiuni sindicale. CNBC a observat că în Marea Britanie berea se scumpeşte mai mult decât inflaţia, ajunsă la aproape 10%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Din cauza inflaţiei, ţara se con­fruntă cu o criză generală a costului vieţii. În aceste condiţii, multe cârciumi, terase şi hoteluri se tem că britanicii vor prefera în număr tot mai mare să stea şi să consume acasă.

Scumpirile reflectă problemele cu care se confruntă multe alte in­dustrii: blocaje pe lanţurile de aprovi­zionare, personal insuficient, energia tot mai scumpă, datoriile din pande­mie şi prudenţa consumatorului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
calamitate,
bere,
anunt,
marea britanie,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.