Ca în filmele cu spioni. Unele dintre cele mai mari companii din lume cer angajaţilor să folosească telefoane cu cartelă de unică folosinţă atunci când vizitează Hong Kong

Postat la 02 decembrie 2023 73 afişări

Ca în filmele cu spioni. Unele dintre cele mai mari companii din lume cer angajaţilor să folosească telefoane cu cartelă de unică folosinţă atunci când vizitează Hong Kong

Unele dintre cele mai mari firme de audit şi consultanţă din lume cer personalului să folosească telefoane cu cartelă de unică folosinţă atunci când vizitează Hong Kong, un semn al dificultăţilor tot mai mari cu care se confruntă companiile globale într-un oraş cunoscut de mult timp ca un centru internaţional de afaceri, scrie Financial Times.

Deloitte şi KPMG i-au sfătuit pe unii directori cu sediul în SUA să nu folosească telefoanele obişnuite de la locul de muncă în teritoriu, potrivit mai multor persoane care au cunoştinţă de aceste politici. Mai mulţi consultanţi McKinsey şi-au luat, de asemenea, telefoane separate atunci când călătoresc în teritoriu.

Unii angajaţi de rang înalt sunt reticenţi în a vizita Hong Kong ca urmare a inconvenientelor de a lăsa dispozitivele în urmă, potrivit unui director de la o firmă de consultanţă globală. Politica se aplică chiar şi în cazul persoanelor care nu sunt implicate în proiecte sensibile.

Unele companii din industrii precum cea aerospaţială şi cea a semiconductorilor au cerut de ani de zile angajaţilor să îşi ia telefoane şi laptopuri separate în China continentală din motive de securitate.

Aplicarea aceleiaşi abordări în Hong Kong - un oraş care găzduieşte sediile centrale din Asia-Pacific ale multor companii globale - de către un spectru mai larg de întreprinderi vine în contextul în care Beijingul şi-a sporit controlul asupra teritoriului, iar oamenii se întorc după încheierea restricţiilor de izolare.

În 2020, Beijingul a impus o lege de securitate naţională de mare amploare în Hong Kong, un pas fără precedent pentru a exercita un control mai mare asupra teritoriului anterior semiautonom. Ulterior, SUA au revocat statutul comercial special al teritoriului, afirmând că Hong Kong nu mai este suficient de autonom pentru a justifica un tratament diferit faţă de China continentală, care în acest an şi-a consolidat, de asemenea, legile privind datele şi antispionajul.

„Având în vedere că se vorbeşte mult despre problemele de securitate naţională, sentimentul general este că este important să fim precauţi şi în Hong Kong”, a declarat James Zimmerman, partener la Perkins Cole din Beijing.

Deşi companiile nu au oferit întotdeauna personalului un motiv explicit pentru utilizarea telefoanelor separate, unii directori au declarat că organizaţiile lor sunt îngrijorate de riscul de hacking şi, în special, de posibilitatea ca datele despre clienţii lor să fie accesate.

„De câţiva ani le recomandăm clienţilor să trateze riscul de a fi în Hong Kong la fel ca pe cel din China continental” , a declarat un director executiv al unei firme de securitate cibernetică care numără printre clienţii săi mari firme de consultanţă.

Executivul a spus că există „o serie mare de riscuri, până riscul de infiltrare a unui hacker susţinut de stat”.

Un consultant cu sediul în Marea Britanie de la o firmă Big Four a declarat că, în general, firmele de consultanţă au devenit din ce în ce mai reticente la riscuri, în parte din cauza fricii de răspundere juridică pentru o scurgere de date ale clienţilor.

Nu toate firmele Big Four au astfel de reguli privind dispozitivele. Un purtător de cuvânt al PwC a declarat că nu are o astfel de politică. EY a refuzat să comenteze, dar un director executiv al firmei a declarat că nu are cunoştinţă de o astfel de politică în cadrul companiei.

Cu toate acestea, cerinţa unor companii ca personalul să aibă dispozitive separate se potriveşte în mod neplăcut cu încercările recente ale Hong Kong-ului de a-şi îmbunătăţi reputaţia de centru financiar global.

În timp ce politicile firmelor de consultanţă sunt în vigoare în unele cazuri de un an sau mai mult, acestea au avut un impact relativ mic până de curând, deoarece regulile stricte ale Covid-19 din Hong Kong au făcut ca puţini directori să călătorească în teritoriu.

Hong Kong a eliminat regulile de carantină în hoteluri pentru vizitatorii care sosesc în oraş în septembrie anul trecut şi a ridicat alte restricţii din perioada pandemiei în decembrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hong kong,
telefoane,
angajati,
deloitte,
kpmg,
deplasari,
filme

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.