BVB: Bursele se corectează în septembrie iar volatilitatea revine în pieţele de capital. România se aliniază trendului internaţional

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 17 octombrie 2022 36 afişări

BVB: Bursele se corectează în septembrie iar volatilitatea revine în pieţele de capital. România se aliniază trendului internaţional

Majoritatea indicilor bursieri din pieţele  internaţionale de capital au trecut în  zona  roşie  în septembrie, marcând un declin de două cifre la finalul primelor nouă luni ale anului. Deteriorarea sentimentului investiţional s-a accentuat după lunile de vară pe măsură ce temerile investitorilor cu privire la  creşterea  ratelor de dobândă  şi posibilitatea unei recesiuni în  pieţele dezvoltate au căpătat amploare, scrie Bursa de Valori Bucureşti într-un comunicat de presă.

Aceste elemente se suprapun deja  peste un şir lung de îngrijorări privind incertitudinile generate de instabilitatea din climatul internaţional. Inflaţia  persistentă, costurile cu energia şiutilităţile, riscurile din lanţul de aprovizionare şi contextul regional complicat sunt elemente printre care investitorii din pieţele de capital au fost nevoiţi   navigheze de-a lungul lui 2022.  La finalul primelor nouă luni ale anului, majoritatea indicilor bursieri se aflau în teritoriu de corecţie. De exemplu, o serie de indici de tip total return, care includ şi dividendele, au afişat  scăderi de peste 10% în  perioada ianuarie-septembrie.

Astfel, indicele american S&P 500 a înregistrat o depreciere de 11,7%, în  timp ce în Europa, cele mai reprezentative 600 de companii au consemnat un declin de 18,2% prin prisma indicelui Stoxx 600. O serie de indici internaţionali  în care este inclusă  şi  Romania au încheiat primele nouă luni tot în teritoriu negativ: -11,6% pentru FTSE Emerging Markets şi -13,6% pentru MSCI Frontier Markets. Piaţa de capital din Romania s-a aliniat trendului internaţional, chiar daca indicele BET-TR a avut o depreciere mai  temperată, de 10,5% după primele nouă luni.

În  România, evoluţia  comparativă  mai  bună  în raport cu alţi indici internaţionali a fost posibilă  după ce, în august, indicele BET-TR atinsese un nou maxim istoric.

„Investitorii au tras un semnal de alarmă important în  luna septembrie în majoritatea pieţelor de capital internaţionale, nu doar în  Romania. Întoarcerea volatilităţii  în  pieţe  după un nivel mai calm de tranzacţionare din lunile de vară aduce cu sine noi oportunităţi de tranzacţionare. Romania a fost mai  rezilientă decât alte pieţe de capital dezvoltate în acest context internaţional complicat. Asistăm  la un val de date negative ceea ce a condus la o deteriorare a sentimentului investiţional, în special după ce a devenit clar   băncile centrale vor majora  dobânzile, ceea ce îi face pe unii investitori se aşteptela o încetinire  economică”, spune Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Activitatea investiţională s-a intensificat în septembrie pe bursa de la  Bucureşti, după un ritm mai temperat din lunile de vară. De exemplu, luna  trecută, au fost realizate peste 140.000 de tranzacţii pe Piaţa  Reglementată a BVB, cu 48% mai multe faţă de august, şi aproape 17.000 de tranzacţii pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, plus 13%.

„Sectoarele energetic şi financiar deţin o pondere importantă în piaţa de capital din Romania şi tocmai aceasta structură a temperat sentimentul investiţional negativ manifestat la nivelul altor indici internaţionali. Ne aşteptăm ca volatilitatea  se manifeste în piaţa de capital în ultimul trimestru al anului, însă nivelul amplitudinii nu poate fi estimat. Tocmai de aceea, pentru investitorii persoane fizice, cea mai bună strategie este setarea unui orizont investiţional mai lung, iar pentru companii este o oportunitate  fructifice mecanismele puse la dispoziţie de piaţa de capital”, adaugă Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Numărul de tranzacţii raportat în septembrie pe segmentul principal a fost al doilea cel mai  înalt nivel lunar de până acum în acest an, fiind depăşit doar de nivelul din martie, când au fost înregistrate aproape 200.000 de tranzacţii. Pe Piaţa  Reglementată, valoarea de tranzacţionare a fost cu 13% peste nivelul din august pe segmentul de acţiuni, cu 32% mai  mare pe segmentul de instrumente cu venit fix, cu 55% mai  mare pe segmentul de unităţi de fond, şi s-a dublat la nivelul produselor structurate, plus 102%.

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacţionate pe Piaţa Reglementată, valoarea totală de tranzacţionare din primele nouă luni a ajuns la 17,3 miliarde lei, echivalentul a 3,5 miliarde euro, în urcare cu 34% faţă de aceeaşi  perioadă a anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate instrumentele financiare tranzacţionate a fost de 91,5 milioane de lei, încreştere cu 34,8% prin comparaţie cu  perioada ianuarie-septembrie a anului trecut.

În septembrie, cele mai  tranzacţionate companii listate la BVB au fost OMV Petrom cu 168 milioane lei, Banca Transilvania cu 166 milioane lei, Evergent Investment cu 82,3 milioane lei, Fondul Proprietatea cu 54,4 milioane lei şi BRD – Groupe Société Générale cu 49,1 milioane lei. La nivelul primelor nouă luni, topul  tranzacţionării este condus de OMV Petrom cu 2,12 miliarde lei, Fondul Proprietatea cu 1,68 miliarde lei, Banca Transilvania cu 1,63 miliarde lei, BRD – Groupe Société Générale cu 723 milioane lei şi Romgaz cu 467 milioane lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
bvb,
revenire,
burse,
tranzactionare,
investitori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.