Bursă. Producătorul de îngrăşăminte Norofert raportează venituri de 42 mil. lei în 2023, în scădere cu 42% an/an. Compania trece pe pierdere

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 30 martie 2024 22 afişări

Bursă. Producătorul de îngrăşăminte Norofert raportează venituri de 42 mil. lei în 2023, în scădere cu 42% an/an. Compania trece pe pierdere

Norofert (simbol bursier NRF), producător de îngrăşăminte organice, a înregistrat anul trecut venituri totale de 41,9 milioane de lei la nivel consolidat IFRS, în scădere cu 41,6% faţă de 2022. Investiţiile au atins 4,1 milioane de lei, minus 62%, în vreme ce marja EBITDA a ajuns la 1,1%, în coborâre cu 25%, conform raportului financiar publicat la Bursă.

„2023 a început cu condiţii meteo normale care indicau recolte rezonabile, atât pentru cele de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară. Scăderile de preţuri ale cerealelor, împreună cu seceta instaurată în aprilie au deteriorat de la o lună la alta previziunile pentru 2023. Războiul din Ucraina a fost principalul declanşator al crizei prin care trece agribusiness-ul românesc. Costurile de înfiinţare mari şi preţurile în scădere neîntreruptă ale cerealelor continuă să fie principala sursa de dezechilibru. Există speranţe că în 2024 o serie de taxe vamale şi limitări ale importurilor să echilibreze climatul preţurilor din România”, se arată în raport.

Rezultatul net de anul trecut a constat într-o pierdere de 3,7 milioane de lei, după un profit de 10,5 milioane în anul precedent. Cheltuielile s-au redus cu 23,3% la 45,7 milioane de lei, în vreme ce compania a trecut pe pierdere operaţională de 653.496 de lei, de la un profit operaţional de 14,9 milioane de lei în 2022.

Din bugetul de venituri şi cheltuieli care va fi supus votului acţionarilor pe29 aprilie reiese că Norofert ţinteşte afaceri de 51,7 milioane de lei în 2024, de la 36 de milioane în 2023, conform raportului IFRS, unde compania mai estimează un profit net de 2,5 milioane de lei anul acesta.

Foto: BVC-ul consolidat pe 2024 (Sursa: BVB)

„Compania îşi păstrează o abordare prudentă, ţinând cont de faptul că volatilitatea din piaţa agricolă europeană este încă ridicată. Situaţia actuală este generată de mulţi factori cu impact asupra sectorului şi economiei, printre care lipsa de lichiditate generală cauzată de situaţia financiara dificilă a fermierilor români, preţurile scăzute ale cerealelor cauzate de importurile din Ucraina şi Rusia, şi preţurile ridicate ale inputurilor în comparaţie cu preţurile cerealelor”, scriu reprezentanţii Norofert.

Recent, grupul a anunţat începerea construcţiei unei linii de producţie de inputuri în oraşul Watertown, Dakota de Sud, una dintre cele mai importante zone agricole din Statele Unite ale Americii. Producţia se va concentra pe gama de sănătate a solului şi nutriţie foliară, similară cu cea din România, urmând a se utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova.

Anterior, Norofert a investit 6 milioane de lei într-un laborator de cercetare şi multiplicare de microorganisme pentru utilizarea în agricultură. Laboratorul este situat în incinta fabricii de îngrăşăminte din Filipeştii de Pădure. 

„Una dintre cele mai importante investiţii de anul acesta este sistemul de irigaţii din Zimnicea şi am început deja construcţia lui. Ne vom duce undeva la 380 de hectare irigate pentru anul acesta, iar pentru anul viitor avem în plan încă aproximativ 350 de hectare”, a spus Vlad Popescu, preşedinte al consiliului de administraţie, Norofert.

Acţiunile NRF se tranzacţionează în scădere cu 3% anul acesta şi 27% în ultimele 12 luni, pe rulaje de 3 milioane, respectiv 13 milioane de lei. Evaluată la 75 de milioane de lei pe piaţa AeRO, compania este deţinută de Vlad Popescu (31,1% din capitalul social), Ileana Popescu (14,8%) şi Marius Alexe (12,3%).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.