Bursa a scăzut în deschidere, din cauza pieţelor externe, şi a trecut pe minus per ansamblul anului

Autor: Marius Oncu Postat la 24 august 2015 44 afişări

Bursa de la Bucureşti a scăzut puternic în primele tranzacţii ale şedinţei de luni şi a trecut pe minus per ansamblul anului, după ce evoluţia negativă din China a tras în jos pieţele dezvoltate din Statele Unite şi Europa.

Aproape de ora 10:45, indicele BET Plus al Bursei de Valori Bucureşti se afla în scădere cu 3,6%, după ce în deschidere a coborât cu până la 4,46%. Similar, indicele BET Plus înregistra un declin de 3,5%, cu o temperare uşoară faţă de 4,3% în primele schimburi perfectate în piaţă. Ambii indicatori au trecut pe minus cu mai puţin de 1% faţă de finele anului trecut.

Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET Plus cele mai lichide 34 de titluri din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Lichiditatea a fost ridicată, cu operaţiuni de peste 12 milioane de lei (2,7 milioane euro).

"Nu există un temei pentru scăderi pe piaţa noastră, legat de Codul Fiscal sau de altele. Pieţele externe sunt de vină. Scăderea s-a propagat şi către bursa noastră, dar nu are aceeaşi amploare. Bursa de la Bucureşti nu poate sta impasibilă. La noi vând investitorii mici şi mijlocii, nu cei mari", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.

Cei doi indici, de referinţă pentru piaţa locală, au închis vineri în declin cu 1%.

Pieţele dezvoltate din Vestul Europei au scăzut în deschiderea şedinţei de luni cu peste 2%. În Europa Centrală şi de Est bursa de la Varşovia a consemnat un declin de aproape 3%, în timp ce piaţa de capital de la Budapesta a scăzut puternic, cu 5,3%.

Bursa din Shanghai a închis luni în declin cu 8,7%, cel mai mult după 2007, influenţând negativ şi restul burselor şi pieţelor valutare asiatice, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul încetinirii creşterii celei de-a doua mari economii a lumii, potrivit MarketWatch. Declinul pieţelor asiatice de capital a urmat scăderilor accentuate consemnate vineri de acţiunile din SUA şi Europa.

Pentru a creşte competivitatea exporturilor, autorităţile chineze au decis în urmă cu două săptămâni să devalorizeze yuanul, luând prin surprindere pieţele. Investitorii vor urmări următoarea mişcare a autorităţilor de la Beijing, după ce Wall Street Journal a relatat că banca centrală se pregăteşte să inunde sistemul bancar cu lichidităţi pentru a stimula creditarea.

Indicele Shanghai Composite a coborât cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, în timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BURSĂ,
ROMÂNIA,
CHINA
/actualitate/bursa-a-scazut-in-deschidere-din-cauza-pietelor-externe-si-a-trecut-pe-minus-per-ansamblul-anului-14685887
14685887
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.