Bulgarii, la primul mall

Postat la 09 mai 2006 36 afişări

Pe 12 mai, Bulgaria va inaugura primul mall in stil occidental - City Center Sofia - care va fi urmat, peste cateva saptamani, de un al doilea. Tara ramasese ultima din Europa, scrie International Herald Tribune (IHT), fara nici un metru patrat de shopping center la standarde vestice.

Pe 12 mai, Bulgaria va inaugura primul mall in stil occidental - City Center Sofia - care va fi urmat, peste cateva saptamani, de un al doilea. Tara ramasese ultima din Europa, scrie International Herald Tribune (IHT), fara nici un metru patrat de shopping center la standarde vestice. Previziunile spun ca in urmatorii doi ani in Bulgaria vor fi construiti 155.000 de metri patrati de spatii comerciale moderne, conform unui studiu Cushman & Wakefield. Daca in Romania suprafata ocupata de astfel de spatii este de 15,2 mp la 1.000 de locuitori, media in UE e de 171,1 mp.

 

Perspectivele pentru investitori sunt incantatoare: in cateva luni se asteapta ca tara sa adere la Uniunea Europeana, salariile au atins o medie lunara de 210 dolari (o crestere de 10% in ultimul an), economia a crescut cu 5,5% in 2005. Iar imprumuturile de consum acordate de banci au crescut din 2001 cu aproximativ 50% anual.

 

Mall-ul abia terminat a fost cumparat in martie, pentru 94 mil. euro, de catre Equest Balkan Properties, companie listata la Londra. City Center Sofia are 44.000 mp, din care cei in jur de 22.000 mp destinati inchirierii au fost impartiti in 100 de magazine. Cele mai mari dintre ele sunt un cinematograf cu sase ecrane, lantul bulgar de supermarketuri Piccadilly si un hypermarket cu produse electronice, Technomarket. In prezent, peste 75% din spatiu este inchiriat. "Va atrage clasa mijlocie, clasa mijlocie superioara si bulgarii instariti, carora pana acum le-a lipsit un astfel de magazin", a declarat Deyan Kavrakov, director de investitii Equest in Bulgaria.

 

The Mall of Sofia, al doilea mall din tara, care va fi deschis cel mai probabil la sfarsitul lunii mai, a fost construit printr-o investitie de peste 50 mil. euro de Cinema City International din Israel, Aviv Construction & Public Works din Israel si Quinlan Private, un grup de consultanta in domeniul imobiliar si investitii cu sediul in Irlanda. General Electric Commercial Finance Real Estate a cumparat o participatie in proiect anul trecut. Colliers, agentia care s-a ocupat de inchirierea spatiilor, spune ca mall-ul atinsese deja in ianuarie 100% ca grad de ocupare. "Daca intalnesti un mare retailer care doreste sa vina in Bulgaria, primul lucru pe care il intreaba este «Exista un shopping mall? Unde va fi amplasat magazinul meu?»", spune Ivan Velkov, general manager al Colliers Bulgaria.

 

Pana acum, majoritatea retailerilor internationali aveau magazine pe strazile principale sau intr-unul din cele 23 de centre comerciale care au aparut in Sofia incepand cu 1999. Chiriile in magazinele centrale variaza intre 50 si 120 euro/mp lunar, fata de 30-60 de euro la Mall of Sofia, potrivit Colliers.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/bulgarii-la-primul-mall-2511171
2511171
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.