Bugetul de asigurări sociale de stat, adoptat pe articole. Votul final la proiectele de buget, duminică

Autor: Alina Novaceanu Postat la 20 decembrie 2014 32 afişări

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, sâmbătă, articolele proiectului de buget de asigurări sociale de stat pe 2015, urmând ca votul final să se dea duminică, împreună cu votul la proiectul de buget de stat.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a spus că este un buget mai mare cu 5,08% faţă de cel de anul trecut şi asigură îndeplinirea tuturor angajamentelor luate de Guvern, inclusiv pensiile mărite cu 5% pentru cei 5.433.000 de pensionari.

Ea a adăugat că bugetul prevede şi majorarea pensiilor sociale şi implementarea deciziei Curţii Constituţionale privind recalcularea pensiilor pentru 250.000 de pensionari pentru 10 luni. „Bugetul cuprinde şi sumele suplimentare, astfel încât să putem asigura transferul către pilonul II de pensii”, a precizat Plumb.

Rovana Plumb a mai spus că bugetul de şomaj prevede o scădere cu 4,99%, deoarece a preconizat pentru 2015 o rată a şomajului de 5,1%, faţă de 5,3% cât a fost în 2014 şi reducerea cu 20.000 a numărului de şomeri, de la 485.000 la 465.000.

Potrivit lui Plumb, bugetul de şomaj asigură în mod clar plata şomajului şi asigurarea de programe pentru creşterea ocupării locurilor de muncă în rândul tinerilor şi al persoanelor peste 45 de ani.

PNL a anunţat că nu va vota proiectul de buget de sigurări sociale, deputatul PNL Cristina Pocora apreciind că este „un buget al sărăciei, cu spatele la viitor”.

„Grupul PNL nu va vota acest buget, care ne spune că în 2015 Guverul va avea un buget consolidat al sărăciei, cu spatele la viitor. Se cârpeşte în continuare, se dau câţiva lei în plus şi viaţa oamenilor va fi tot mai grea”, a spus Pocora.

Ea a cerut demisia Rovanei Plumb, acuzând-o că face „teatru pe spatele cetăţenilor”.

„Pentru acest buget ar trebui să veniţi să vă daţi demisia. Vom aplauda demisia doamnei Plumb şi nu vom vota proiectul”, a adăugat Pocora.

„Bugetul asigurărilor sociale nu face altceva decât să împartă sărăcia”, a spus şi deputatul PNL Claudia Boghicevici.

În replică, Rovana Plumb a spus că cei care sunt împotriva bugetului sunt împotriva majorării pensiilor celor peste 5 milioane de pensionari.

Plenul reunit al Senatului şi Camerei a finalizat, vineri, dezbaterile asupra proiectului de buget pe 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PARLAMENT,
BUGET,
/actualitate/bugetul-de-asigurari-sociale-de-stat-adoptat-pe-articole-votul-final-la-proiectele-de-buget-duminica-13732434
13732434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.