Bugetul Arabiei Saudite intră în deficit pe măsură ce cheltuielile accelerează

Autor: Daniel Belu Postat la 15 mai 2023 84 afişări

Bugetul Arabiei Saudite intră în deficit pe măsură ce cheltuielile accelerează

Arabia Saudită a raportat un deficit de 2,91 miliarde de riali (770 milioane de dolari) în primul trimestru al anului, în condiţiile în care guvernul a crescut cheltuielile cu salariile şi proiectele de diversificare economică, conform Bloomberg.

Veniturile guvernamentale au crescut în primul trimestru, datorită creşterii veniturilor non-petroliere, dar au fost depăşite de o creştere de aproape 30% a cheltuielilor, potrivit unui raport bugetar al Ministerului de Finanţe publicat duminică. Guvernul "menţine o mare capacitate de a continua politica fiscală expansionistă şi ia în considerare accelerarea proiectelor", potrivit unei declaraţii separate pe site-ul oficial al agenţiei de presă saudite.

Veniturile din petrol au scăzut cu 3% în primele trei luni ale anului, până la 179 de miliarde de riali, din cauza scăderii preţurilor la ţiţei.

Veniturile non-petroliere, venituri asupra cărora guvernul s-a concentrat pe creşterea acestora, au crescut cu 9%. Acest lucru a fost determinat de încasările din impozitele pe venit, profit şi câştiguri de capital, care au crescut cu 75%.

În timp ce Arabia Saudită preconizează un nou excedent bugetar în acest an, după ce creşterea preţurilor petrolului a ajutat bugetul să revină pe profit pentru prima dată în aproape un deceniu anul trecut, alţi estimatori prevăd un deficit. Fondul Monetar Internaţional a majorat preţul petrolului de care Arabia Saudită are nevoie pentru a-şi echilibra bugetul în acest an la peste 80 de dolari pe baril. Regatul nu dezvăluie o ipoteză privind preţul petrolului în bugetul său.

Creditorul cu sediul la Washington estimează că regatul va înregistra un deficit bugetar de 1,1% din produsul intern brut în acest an, o opinie care nu se potriveşte cu aşteptările guvernului de a obţine al doilea excedent consecutiv, estimat ultima dată la 16 miliarde de riali (4,3 miliarde de dolari).

Economia saudită a avut cea mai rapidă creştere din Grupul celor 20 anul trecut, dar s-a extins într-un ritm mai lent în primele trei luni ale acestui an, până la 3,9% faţă de 5,5% în trimestrul precedent, în condiţiile în care sectorul petrolier a înregistrat cea mai mică rată de creştere din ultimul an, potrivit datelor preliminare publicate duminică de Autoritatea Generală pentru Statistică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arabia saudita,
buget,
cheltuieli,
deficit,
proiecte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.