Budapesta cere UE să încheie cât mai multe acorduri comerciale, în special cu ţări din Orientul îndepărtat

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 23 mai 2021 47 afişări

Ungaria îndeamnă Uniunea Europeană să semneze cât mai multe acorduri de liber schimb în perioada următoare şi să ignore ìcondiţiile politice, a declarat Péter Szijjártó, ministrul maghiar afacerilor externe şi al comerţului, citat de hungarytoday.hu.

Budapesta cere UE să încheie cât mai multe acorduri comerciale, în special cu ţări din Orientul îndepărtat

Ungaria îndeamnă Uniunea Europeană să semneze cât mai multe acorduri de liber schimb în perioada următoare şi să ignore condiţiile politice, a declarat Péter Szijjártó, ministrul maghiar afacerilor externe şi al comerţului, citat de hungarytoday.hu.

El a făcut aceste comentarii după ce Ungaria a blocat semnarea unui accord de comerţ şi cooperare între UE şi state africane, argumentând că acest lucru va duce la creşterea fluxului de imigranţi în UE. Adresându-se, la Bruxelles, reporterilor maghiari, Szijjártó a spus că UE ar trebui să uite de „condiţiile politice“ atunci când vine vorba de semnarea unor acorduri comerciale deoarece acestea „nu-şi au rostul“.

UE nu ar trebui să amestece comerţul şi economia cu probleme care nu au nici o legătură cu acestea, a adăugat el. Ungaria face presiuni pentru ca blocul să intre în strânsă cooperare instituţională cu zona de liber schimb din Orientul îndepărtat, a spus Szijjártó. A pierde oportunitatea de a coopera cu acel bloc comercial ar costa UE foarte mult şi ar putea afecta şi comerţul statelor membre, a adăugat el. Szijjártó a povestit cum a apărut o nouă ordine economică şi comercială globală, pe care a atribuit-o câtorva factori. În primul rând, pandemia a provocat anul trecut o scădere a comerţului global cu 9,2%.

În al doilea rând, cea mai mare zonă de liber schimb din toate timpurile, o zonă cu 15 naţiuni reprezentând 30% din comerţul mondial şi 28% din populaţia globală, a fost înfiinţată în Extremul Orient. Şi în al treilea rând, Estul a ajuns din urmă Occidentul în ceea ce priveşte tehnologia şi finanţarea, ceea ce a dus la o rebalansare spre est în comerţul global. Ungaria a arătat în ultimul timp un interes în creştere pentru relaţiile comerciale cu statele autoritare din Asia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uniunea europeana,
comert,
ungaria

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.