Brikston, producător de cărămidă şi ţiglă ceramică deţinut de austriecii de la Leier, a raportat o scădere cu 74% a profitului net în T1/2023 faţă de T1/2022, la 6,1 mil. lei. Afaceri de 54 mil. lei, minus 39%

Autor: Tibi Oprea Postat la 31 mai 2023 55 afişări

Brikston, producător de cărămidă şi ţiglă ceramică deţinut de austriecii de la Leier, a raportat o scădere cu 74% a profitului net în T1/2023 faţă de T1/2022, la 6,1 mil. lei. Afaceri de 54 mil. lei, minus 39%

Brikston Construction Solutions (simbol bursier BKS), unul dintre cei mai mari producători de blocuri ceramice şi cărămida de la nivel naţional şi singurul producător de ţiglă ceramică la nivel naţional, a anunţat pentru primele trei luni din 2023 un profit net de 6,1 mil. lei, în scădere cu 74% faţă de rezultatul net al anului anterior, la afaceri de 53,95 mil. lei, minus 39%, conform datelor din raportul financiar trimestrial publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

„În trimestrul 1 al anului 2023 pe fondul reducerii cererii de materiale de construcţii în piaţă, societatea şi-a redus semnificativ profitabilitatea faţă de perioada precedent. A fost necesară contractarea de împrumuturi din grup şi de la bancă pentru susţinerea activităţii operaţionale şi investiţionale. Societatea a continuat procesul investiţional: panouri fotovoltaice şi finalizarea investiţiilor începute”, menţionează compania în raport.

Veniturile totale au scăzut cu 49% în T1/2023 faţă de T1/2022, la 42,8 mil. lei, iar cheltuielile totale s-au redus cu 22%, la 46,6 mil. lei. La 31 martie 2023, Brikston avea active totale de 571,7 mil. lei, cu 5% mai mari faţă de finele anului 2022. Totalul datoriilor a crescut cu 48%, la 71,4 mil. lei.

„Piaţa materialelor de construcţii se află în recesiune faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea se datorează atât volumelor vândute, cât şi reducerilor de preţ. (…) Creşterea cheltuielilor de exploatare se datorează creşterii preţurilor în economie la utilităţi, materii prime, materiale, prestări servicii, pe fondul crizei geopolitice şi a inflaţiei”, mai scrie compania.

În martie 2022 societatea a revenit la tranzacţionare pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni al Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, după o lungă perioadă de consolidare internă. Între 1997 şi 2015, acţiunile au fost tranzacţionate pe piaţa Rasdaq sub simbolul bursier CERE.

Brikston are două puncte de producţie, la Iaşi şi Sighişoara, şi face parte din Grupul Leier, activ în Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Croaţia şi Ucraina în domeniul producţiei de materiale pentru construcţii, comercializării şi service-ul autovehiculelor premium, în cel imobiliar, al confecţiilor metalice şi ingineriei mecanice.

Compania este controlată în proporţie de 97,93% de Leier, în timp ce puţin peste 2% este deţinut de alţi investitori. Acţiunile BKS se tranzacţionează în creştere cu 42,9% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de doar 9.400 de lei, arată datele BVB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
producator,
scadere,
afaceri,
caramida,
profit net,
detinut

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.