BREAKING: Guvernul iese pe pieţele externe pentru a se împrumuta pe 4 şi pe 7 ani în eurobonduri

Autor: Liviu Popescu Postat la 20 septembrie 2022 44 afişări

BREAKING: Guvernul iese pe pieţele externe pentru a se împrumuta pe 4 şi pe 7 ani în eurobonduri

Ministerul Finanţelor, condus de social-democratul Adrian Câciu, a ieşit pe pieţele internaţionale pentru a se împrumuta în euro în vederea acoperirii deficitului bugetar şi pentru refinanţarea unor datorii. Astfel Ministerul vrea să se finanţeze în euro, pe 4 şi pe 7 ani, la o dobândă formată din nivelul midswap plus 255 puncte de bază respectiv midswap plus 415 puncte de bază, adică 5,13% şi 6,75%, potrivit datelor din platforma Bloomberg şi calculelor ZF.

Bookrunners ai acestei emisiuni sunt Citi, Erste, JP Morgan, Raiffeisen Bank International şi Societe Generale.

“Necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental pentru anul 2022 se revizuieşte la suma de aproximativ 148,6 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar de 5,8% din PIB (aproximativ 80,1 miliarde lei), urmare a rectificării bugetare aprobată prin Ordonanţa Guvernului nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2022, în sumă de cca 68,5 miliarde lei”, potrivit MFP.​

Aceasta urmează să fie a patra ieşire pe plan extern a MFP în 2022, până acum sumele atrase fiind de 3,85 mld. dolari plus 2,5 mld. euro.

La începutul lunii ianuarie MPF a atras 2,1 mld. dolari pe pieţele externe iar peste doar două săptămâni, la finele lunii, a mai împrumutat 2,5 mld. euro prin vânzarea de eurobonduri. În mai statul a atras 1,75 mld. dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.