BOMBA CU CEAS a Europei! Imagini extraordinare cu vulcanul care ne poate rade de pe faţa Pământului!

Postat la 20 ianuarie 2022 2302 afişări

BOMBA CU CEAS a Europei! Imagini extraordinare cu vulcanul care ne poate rade de pe faţa Pământului!

Unul dintre cei mai periculoşi vulcani din lume, Muntele Vezuviu, pare să „privească” spre cer printr-o ciudată gaură circulară din nori într-o imagine uimitoare surprinsă din satelit.

Operational Land Imager de la bordul satelitului Landsat-8 a făcut fotografia, care a fost publicată pe 10 ianuarie de Earth Observatory al NASA, notează Live Science.

Caldera de vârf a vulcanului (o depresiune mare în formă de bol care se formează atunci când un vulcan erupe şi se prăbuşeşte) este clar vizibilă în noua imagine, precum şi o secţiune din creasta muntoasă mare la nord, care este o rămăşiţă a Muntelui Somma (un vulcan antic care stătea cândva în acelaşi loc cu Muntele Vezuviu) înainte ca vârful vulcanului mai nou să crească din centrul său.

Muntele Vezuviu este un stratovulcan, ceea ce înseamnă că conul său este construit din straturile acumulate de lavă şi cenuşă de la erupţiile anterioare.

Muntele Vezuviu încă este considerat un vulcan activ

Face parte din arcul vulcanic Campanian, un şir de vulcani din Italia care se află la graniţa dintre plăcile tectonice, unde placa africană este subdusă sub placa eurasiatică. Este alcătuit din mai mulţi vulcani activi, inactivi şi dispăruţi, atât pe uscat, cât şi subacvatici, inclusiv Muntele Etna din Sicilia, care a început să erupă din nou în februarie 2021.

Cea mai faimoasă erupţie a lui Vezuviu a distrus şi a conservat simultan oraşul roman Pompeii, precum şi oraşul învecinat Herculaneum, în anul 79 d.Hr. Cu toate acestea, curgerile de lavă de la cea mai recentă erupţie, din 1944, au distrus satul din apropiere, San Sebastiano.

Cititi mai multe www.descopera.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bomba,
ceas,
fata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.