Bogaţii cu bogaţii şi săracii cu săracii. Una dintre cele mai mari companii din lume concediază 12.000 de angajaţi, dar măreşte salariul directorului, care oricum câştigă zeci de milioane de dolari

Postat la 04 mai 2023 216 afişări

Bogaţii cu bogaţii şi săracii cu săracii. Una dintre cele mai mari companii din lume concediază 12.000 de angajaţi, dar măreşte salariul directorului, care oricum câştigă zeci de milioane de dolari

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a primit anul trecut o majorare salarială substanţială, în timp ce Alphabet, compania mamă a Google, a redus agresiv costurile, inclusiv prin eliminarea a 12.000 de locuri de muncă, ca răspuns la încetinirea creşterii veniturilor, potrivit CNBC.

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a primit anul trecut o majorare salarială substanţială, ceea ce îl face unul dintre cei mai bine plătiţi directori generali din America. Săptămâna trecută, compania sa a anunţat autorizarea unei răscumpărări de acţiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari.

Între timp, Alphabet, compania mamă a Google, a redus agresiv costurile, inclusiv prin eliminarea a 12.000 de locuri de muncă, ca răspuns la încetinirea creşterii veniturilor.

Această confluenţă de evenimente a stârnit mânia forţei de muncă a Google. În săptămânile care au trecut de la momentul în care remuneraţia anuală a lui Pichai a fost făcută publică, platformele interne ale Google s-au umplut de conversaţii şi meme-uri în care i se reproşează directorului general că a primit o mărire de salariu în timp ce reducea costurile în alte părţi. Unii angajaţi au criticat, de asemenea, răscumpărarea de acţiuni, care a egalat răscumpărarea din 2022.

Documentele SEC au arătat că Pichai a fost plătit anul trecut cu un total de 226 de milioane de dolari, în mare parte prin intermediul unui premiu în acţiuni de 218 milioane de dolari, pe care îl primeşte la fiecare trei ani. Ultima dată când a primit acest premiu, în 2019, a fost de 276,6 milioane de dolari, iar compensaţia totală a fost de 280,6 milioane de dolari.

Pachetul său din 2022 a inclus aproape 6 milioane de dolari pentru securitatea personală şi un salariu de bază de 2 milioane de dolari. În 2021, Pichai a primit un total de 6,3 milioane de dolari, constând într-un salariu de 2 milioane de dolari şi 4,3 milioane de dolari în alte compensaţii.

Foarte multe meme-uri ale angajaţilor au umplut forumurile de discuţii interne ale Google, multe dintre ele cu câteva sute de like-uri, potrivit postărilor vizualizate de CNBC. Unul dintre meme-urile cu peste 1.200 de like-uri se referea la comentariile şefei de la finanţe Ruth Porat, care a scris luna trecută, într-un e-mail trimis la nivelul întregii companii, că firma face reduceri „pe mai mulţi ani” la serviciile pentru angajaţi. CNBC a constatat că reducerile au variat de la laptopuri şi cheltuieli ale angajaţilor la cursuri de fitness şi articole de cafenea.

„Reducerile de costuri ale lui Ruth s-au aplicat la toată lumea... cu excepţia VPS-ului nostru harnic şi a directorului general”, arată meme-ul.

Google nu a oferit un comentariu oficial pentru acest articol.

Nu este prima dată când Pichai a fost criticat pentru deciziile sale recente. În ianuarie, PIchai a declarat că şi-a asumat „întreaga responsabilitate” pentru condiţiile care au dus la disponibilizările din întreaga companie.

La o întâlnire cu toţi angajaţii, angajaţii l-au întrebat pe Pichai de ce directorii primesc reduceri de salariu dacă el îşi asumă responsabilitatea. Pichai a răspuns spunând că vicepreşedinţii seniori îşi iau „reduceri semnificative ale bonusurilor” şi că el a renunţat la bonusul său.

Un alt meme popular a arătat o imagine a personajului Shrek, Lord Farquaad, cu textul „Sundar acceptă 226 de milioane de dolari în timp ce concediază 12.000 de oameni de la Googlers, reduce beneficiile şi distruge moralul şi cultura”. Un citat al personajului spunea: „unii dintre voi ar putea muri, dar acesta este un sacrificiu pe care sunt dispus să îl fac”.

În fantezia animată pe calculator din 2001, Lordul Farquaad este conducătorul Dulocului care exilează multe creaturi de basm în mlaştină.

Subiectul Pichai şi banii a fost unul controversat încă de la sfârşitul anului trecut, când directorul general a declarat, în cadrul unei reuniuni la nivelul întregii companii, că „nu ar trebui să echivalăm întotdeauna distracţia cu banii”. La momentul respectiv, el răspundea la anumite avantaje pe care compania le elimina, dar s-a ferit de întrebările angajaţilor privind reducerea remuneraţiei executivilor.

O parte din frustrare se îndreaptă spre planul Google de a răscumpăra acţiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari, semn că firma are mai mult decât suficient numerar pentru a-şi acoperi operaţiunile şi investiţiile. Un meme recent, care a fost apreciat de peste 700 de ori, suna astfel: „70 de miliarde de dolari în răscumpărări arată că respectăm acţionarii externi mai mult decât pe cei de la Google”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
google,
director general,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.