BNR a împrumutat şase bănci, prin repo, cu 2,03 miliarde lei

Postat la 23 aprilie 2014 27 afişări

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat miercuri şase bănci cu 2,03 miliarde de lei printr-o operaţiune repo, la dobânda de politică monetară, de 3,5%, fiind pentru a doua oară în această lună când instituţiile de credit au apelat la facilitatea oferită de banca centrală.

BNR a împrumutat şase bănci, prin repo, cu 2,03 miliarde lei

 Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.

Pe fondul unei lichidităţi mai ridicate de care au dispus băncile dobânzile au fost mici începând cu luna septembrie, astfel că BNR a acordat împrumuturi prin repo doar la începutul lunii aprilie, de 1,18 miliarde lei.

"Credem că recenta creştere neaşteptată în rata ON (over night - cu scadenţa de o zi) este rezultatul finanţării deficitului bugetar prin depozite atrase din piaţa monetară de către MF, înaintea decontării de joi a eurobond-ului vândut sâptămâna trecută. Un astfel de scenariu ramâne însă speculativ, întrucât presupune ca majoritatea cheltuielilor MF sunt proiectate pentru finalul lunii, în vreme ce surplusul de lichiditate estimat la circa 3 miliarde lei nu este filtrat de piaţă.

Totuşi, în aceste condiţii, continuăm să avem o perspectivă pozitivă asupra lichidităţii interbancare dincolo de viitorul apropiat, în vreme ce credem că dacă suma injectată la operaţiunea repo este similară cu cea de circa 2 miliarde lei de la operaţiunea precedentă, am putea asista la scăderea ratei ON în jurul a 2% în urmatoarele zile", arătă un raport ING Bank transmis miercuri dimineaţă.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-a-imprumutat-sase-banci-prin-repo-cu-2-03-miliarde-lei-12510624
12510624
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.