Benedict al XVI-lea, primul papă care demisionează în ultimele şase secole. Motivul: epuizarea

Autor: Ioana Nita Postat la 12 februarie 2013 18 afişări

Papa Benedict al XVI-lea a surprins ieri întreaga lume anunţând că va demisiona la sfârşitul lunii pentru că nu mai are putere fizică şi psihică pentru a-şi îndeplini atribuţiile ca suveran al Vaticanului şi ca lider al Bisericii Catolice. El devine astfel primul papă care demisionează după Evul Mediu, când Papa Gregory al XII-lea a recurs la această soluţie pentru a pune capăt Schismei Occidentale.

"Este nevoie de forţa fizică şi psihică, forţă care în ultimele luni s-a deteriorat, ceea ce m-a făcut să recunosc că nu mai am capacitatea necesară pentru a-mi îndeplini atribuţiile. Din acest motiv, şi în cunoştinţă de cauză privind gravitatea faptei, declar liber că renunţ la postul de episcop al Romei, succesorul Sfântului Petru", a declarat Papa Benedict al XVI-lea, citat de agenţia Thomson Reuters. Cel mai recent papă care a demisionat este Gregory al XII-lea (1406-1415), care a recurs la această soluţie pentru a pune capăt Schismei Occidentale, sau Schisma Papală, o scindare în sânul Bisericii Catolice între anii 1378 şi 1417. Suveranul Pontif în vârstă de 85 de ani nu a demisionat din cauza "unor dificultăţi în papalitate", iar decizia sa i-a luat prin surprindere chiar şi pe cei mai apropiaţi clerici ai săi, potrivit unui purtător de cuvânt al Vaticanului.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/benedict-al-xvi-lea-primul-papa-care-demisioneaza-in-ultimele-sase-secole-motivul-epuizarea-10557699
10557699
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.