BCE pregăteşte noi măsuri pe fondul creşterii riscului intrării în deflaţie

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 25 august 2014 34 afişări

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să ia noi măsuri de stimulare a economiei, în condiţiile în care preşedintele BCE, Mario Draghi, a atras atenţia asupra riscului intrării zonei euro în deflaţie.

Şeful BCE a avertizat, la conferinţa de la Jackson Hole, Wyoming, că, dacă inflaţia continuă să scadă, atât companiile, cât şi consumatorii vor reduce cheltuielile, în aşteptarea unor preţuri mai mici, relatează Bloomberg.

Comentariile lui Draghi din cadrul simpozionului, la care au participat şefii băncilor centrale, au fost speculate în sensul în care BCE se pregăteşte să ia o serie de măsuri monetare pe care le-a evitat până în prezent, pentru a se feri de efectele neplăcute ale unei eventuale deflaţii. Aceste măsuri de relaxare cantitativă ar presupune ca BCE să cumpere obligaţiuni de pe piaţă pentru a menţine rata dobânzilor la un nivel jos şi pentru a creşte rezerva de bani.

"Consiliul guvernatorilor BCE va folosi, în timpul mandatului său, toate instrumentele pe care le are la dispoziţie şi de care este nevoie pentru a asigura stabilitatea preţurilor pe termen mediu," a spus Draghi, în discursul din cadrul conferinţei de la Jackson Hole, Wyoming.

Anterior, preşedintele BCE a declarat că înrăutăţirea perspectivei asupra inflaţiei pe termen mediu va constitui un motiv întemeiat pentru ca BCE să înceapă cumpărarea de obligaţiuni de pe piaţă.

Inflaţia din zona euro a încetinit în luna august, ajungând la 0,3%, potrivit analiştilor de la Bloomberg, în condiţiile în care obiectivul BCE este atingerea unei rate a inflaţiei de puţin sub 2%. Raportul oficial cu privire la evoluţia inflaţiei din august va fi făcut public în 29 august.

Economişti ai grupului bancar Citi au estimat săptămâna trecută că BCE va începe punerea în aplicare a unui program de relaxare cantitativă de 1 trilion de euro în luna decembrie, cu scopul de a reduce costul de împrumut şi de a creşte lichiditatea.

Consiliul guvernatorilor BCE se întruneşte în 4 septembrie în Frankfurt, pentru a stabili politica monetară şi a face publice noi previziuni asupra economiei din zona euro. BCE a evitat până în prezent luarea de măsuri de relaxare monetară, din cauza îngrijorărilor de natură politică, legală şi logistică în legătură cu modul de implementare a unui astfel de program.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
INFLAŢIE,
STIMULARE
/actualitate/bce-pregateste-noi-masuri-pe-fondul-cresterii-riscului-intrarii-in-deflatie-13139447
13139447
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.