Băsescu: Voi da în judecată pe oricine lansează minciuni legate de subiectul răpirii jurnaliştilor

Autor: Ana Maria Lazăr Postat la 28 august 2015 235 afişări

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat vineri că, după aducerea în ţară a lui Mohamad Munaf, va da în judecată "pe oricine mai lansează în spaţiul public minciuni” la adresa sa, legate de subiectul răpirii jurnaliştilor.

"Îi atenţionez pe amatorii de afirmaţii mincinoase pe acest subiect că, acum, după aducerea în ţară şi a lui Munaf, voi da în judecată pe oricine mai lansează în spaţiul public minciuni la adresa mea legate de subiectul răpirii jurnaliştilor. Inclusiv C.V. Tudor va avea parte de o acţiune în instanţă pentru denunţ calomnios", a scris fostul preşedinte pe Facebook.

În context, Traian Băsescu a făcut unele precizări referitoare aducerea în ţară a lui Mohammad Munaf şi Omar Hayssam, afirmând că a dat ordinul către unele structuri de securitate pentru a-i aduce în ţară pe cei doi "cu orice preţ şi orice risc", asumându-şi riscul politic al acestui ordin în cazul unui eşec.

"Aducerea în ţară a celor doi infractori nu ar fi fost posibilă fără intervenţia politică pe care am făcut-o la cele mai înalte nivele, cu consecvenţă, mai bine de opt ani (ca de altfel şi în cazul aducerii lui Popa din Indonezia)", a mai scris Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că structurile de securitate române au fost "deplin loiale obiectivelor stabilite de-a lungul celor opt ani de eforturi pentru readucerea în ţară a celor doi condamnaţi, contribuind decisiv la înfăptuirea justiţiei".

De asemenea, Băsescu a mai spus că, odată cu aducerea în ţară a lui Munaf, vor putea fi discutate şi "alte faţete ale cazului", adăugând că are conştiinţa împăcată pentru că şi-a făcut datoria.

"Pentru mine, înseamnă lucrul dus până la capăt de statul român şi trebuie spus că România a dat examenul voinţei de a urmări infractorii până în pânzele albe, examen pe care l-a trecut cu succes. Acum vom putea discuta şi alte faţete ale cazului. Eu am constiinţa împacată că mi-am facut datoria", a scris Băsescu.

Fostul preşedinte i-a acuzat pe "propagandişti" că, timp de 10 ani, au avansat tot felul de "minciuni" legate de cazul răpirii jurnaliştilor.

"De zece ani, propagandişti ai minciunii, politicieni (în mod egal pesedişti şi liberali), ziarişti, analişti, avocaţi ai infractorilor Omar Hayssam şi Mohammad Munaf, precum şi alte specii şi specimene au proferat în spaţiul public tot soiul de minciuni la adresa mea legat de răpirea celor trei ziarişti în anul 2005 în Irak. Ba că eu însumi am organizat răpirea, ba că am furat banii de răscumpărare şi i-am împărţit cu Coldea şi cu generalul american Petreus, ba că l-am lăsat pe Omar Hayssam să fugă şi că tremur de teama revenirii infractorului în ţara, ba, mai nou, că tremur de spaima aducerii în ţară a complicelui la răpire Mohammad Munaf", a scris Băsescu.

El mai spune că "de fapt, toţi aceşti propagandişti mincinoşi sunt aceia care şi-au dorit ca Hayssam să nu mai revină niciodată în ţară, sunt cei care au răsuflat uşuraţi când, în 2006, au aflat că Hayssam a reuşit să fugă, sunt cei cu care Hayssam a făcut privatizări şi, în egală măsura, politică, sunt cei cu care Hayssam mergea la vânătoare sau în deplasări, sunt cei pe care Hayssam i-a sponsorizat în campanii, sunt cei care "i-au făcut rost" de un cancer la prostată pentru a-l scoate din penitenciar etc, etc."

Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, la zece ani de închisoare în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak (Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian şi Sorin Mişcoci), a fost adus, joi, în România şi se află în prezent în custodia Poliţiei Române, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, autorităţile române au finalizat joi demersurile în cazul lui Mohammad Munaf, cetăţean irakian şi american, cu aducerea în ţară a acestuia.

"Mohammad Munaf, condamnat definitiv, în anul 2008, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani de închisoare, pentru acte de terorism împotriva unor cetăţeni români, se află în prezent în custodia Poliţiei Române.

"Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperării tuturor instituţiilor statului român, sub coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Felicit Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi celelalte instituţii din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului, care şi-au adus contribuţia pe dimensiunea externă, pentru ampla operaţiune desfăşurată în această perioadă, în cooperare cu parteneri interni şi externi. Efortul autorităţilor române a făcut posibil ca unul dintre principalii vinovaţi în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români în Irak, în anul 2005, să îşi ispăşească pedeapsa în România, conform sentinţei judecătoreşti. Reafirm încă o dată sprijinul ferm al României pentru lupta împotriva terorismului", spune preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis, joi, de Administraţia Prezidenţială.

Mohamad Munaf a fost localizat în Orientul Mijlociu, în urma unei ample operaţiuni, a declarat Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, Eduard Hellvig.

"Mohamad Munaf a fost localizat în Orientul Mijlociu şi, în urma unei operaţiuni ample cu parteneri interni şi internaţionali, am reuşit să îl aducem în România pentru a ispăşi pedeapsa cu închisoarea la care a fost condamnat în 2008", a spus consilierul directorului SRI.

Munaf - care era dat în urmărire internaţională de şapte ani - a fost introdus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române, informează instituţia.

În aprilie 2008, Mohammad Munaf, care are cetăţenie irakiană şi americană, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la zece ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian în Irak. Decizia a rămas definitivă în 16 mai 2008, în condiţiile în care Munaf nu a făcut recurs la instanţa superioară. Astfel, atunci împotriva lui Mohammad Munaf a fost emis mandatul de executare a pedepsei.

În condiţiile în care Munaf nu se afla în România, acesta a fost dat în urmărire internaţională.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, răpiţi, în 28 martie 2005, la Bagdad. Munaf a fost luat ostatic alături de aceştia timp de 55 de zile şi a fost arestat de armata americană, după eliberarea lor, fiind bănuit de complicitate în răpirea românilor, alături de alte cinci persoane.

Cei trei ziarişti români au fost răpiţi în apropierea cartierului Jami'a, în timp ce se aflau în maşina condusă de Mohammad Munaf, care era ghidul lor.

În urma unui proces în Irak, în primă instanţă, Munaf (având dublă cetăţenie irakiană şi americană, fiind rezident şi căsătorit în România, la momentul organizării răpirii românilor) a fost condamnat la moarte prin spânzurare, decizia fiind contestată de acuzat. Astfel, Curtea Federală de Casaţie irakiană a decis, în 29 ianuarie 2008, că hotărârea de condamnare la moarte prin spânzurare a lui Munaf şi a celorlaltor cinci acuzaţi a avut la bază vicii de procedură (inclusiv transcriere greşită a numelor) şi erori în aplicarea legii şi a stabilit anularea acesteia. Astfel, Curtea a anulat decizia de condamnare la moarte.

La scurt timp de la eliberarea jurnaliştilor români, Ministerul Public susţinea că, din audierea preliminară a suspecţilor reţinuţi la Bagdad, a rezultat că întreaga operaţiune de răpire a jurnaliştilor a fost iniţiată, înfiinţată şi coordonată de către Omar Hayssam şi Mohammad Munaf. Totodată, din declaraţiile date în calitate de martor de către persoanele reţinute în Bagdad a rezultat că răpirea ar fi fost planificată în România, preciza Ministerul Public.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

Ulerior, în iunie 2005, preşedintele de atunci Traian Băsescu spune că Omar Hayssam voia să iasă din România şi că îşi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soţiei acestuia şi al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autorităţile irakiene.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după şapte ani de la fuga sa din ţară. El este încarcerat în Penitenciarul Mărgineni din judeţul Dâmboviţa, fiind condamnat definitiv, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul "Volvo" şi fraude în cauza "Foresta Nehoiu". În total, Omar Hayssam are de executat 23 de ani şi patru luni de închisoare, prin contopirea pedepselor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TRAIAN BĂSESCU,
MOHAMMAD MUNAF,
RĂPIRE
/actualitate/basescu-voi-da-in-judecata-pe-oricine-lanseaza-minciuni-legate-de-subiectul-rapirii-jurnalistilor-14692402
14692402
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.