Bank of Cyprus va fi închisă încă două săptămâni pentru negocierile de vânzare

Autor: Razvan Voican, Ciprian Botea Postat la 08 aprilie 2013 24 afişări

Trei sau chiar patru bănci ar putea intra în negocieri cu ciprioţii, alături de Banca Transilvania putând face oferte BCR şi Raiffeisen.

Bank of Cyprus va fi închisă încă două săptămâni pentru negocierile de vânzare

Clienţii Bank of Cyprus România au în faţă încă două săptămâni în care nu vor avea acces la banii din conturi decât prin intermediul cardurilor, după ce banca centrală a Ciprului a anunţat aseară că suspendarea operaţiunilor care ar fi trebuit ridicată astăzi se prelungeşte până pe 22 aprilie inclusiv.

Justificarea invocată: ciprioţii vor să negocieze în linişte vânzarea sucursalei locale şi au realizat că termenul de o săptămână avansat iniţial pentru închi­derea unităţilor şi a serviciilor de internet banking le este insuficient.

Mesajul de aseară al băncii centrale cipriote vorbeşte despre „băncile“ care şi-au exprimat interesul pentru sucursa­la Bank of Cyprus, indicând astfel prezenţa mai multor potenţiali cumpă­ră­tori. Negocierile ar urma să înceapă chiar de astăzi. Într-o primă fază doar Banca Transilvania, a treia mare bancă locală, s-ar fi arătat interesată încă din prima parte a săptămânii trecute, însă potrivit unor surse bancare sunt aşteptate să se aşeze la masa negocierilor trei sau chiar patru bănci.

Conform surselor citate, pe lângă Banca Transilvania ar mai putea avansa oferte austriecii de la BCR şi Raiffei­sen. Sunt în joc credite de circa 300 mil. euro şi depozite de aproximativ 100 mil. euro.

Criza bancară din Cipru a provocat un test de stres pe viu pentru sistemul bancar din România, piaţa locală fiind în situaţia de a experimenta – chiar şi la scara mică a unei bănci cu cotă de piaţă de 0,7% din activele totale – procedurile şi posibilele soluţii care pot fi puse în funcţiune din momentul în care o instituţie de credit nu mai poate funcţiona normal.

Ciprioţii reamintesc că până la redeschiderea sucursalei clienţii pot folosi reţeaua de bancomate, însă în mod evident aceasta nu este o soluţie pentru de­ponenţii persoane fizice cu sume mai mari şi cu atât mai puţin pentru firmele  care se confruntă cu blocarea plăţilor şi care riscă penalizări de la parteneri.

Fiind vorba despre o sucursală autorizată şi supravegheată de banca centrală a Ciprului, BNR are o implicare limitată, omologii din insulă menţionând că i-au transmis o notificare în privinţa prelungirii termenului de suspendare a operaţiunilor.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bank-of-cyprus-va-fi-inchisa-inca-doua-saptamani-pentru-negocierile-de-vanzare-10721227
10721227
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.