Băncile poloneze au ajuns cu ipotecile în franci elveţieni în instanţele europene. Curtea de Justiţie a UE va da verdictul în această săptămână

Postat la 01 octombrie 2019 58 afişări

Băncile poloneze au ajuns cu ipotecile în franci elveţieni în instanţele europene. Curtea de Justiţie a UE va da verdictul în această săptămână

Cea mai înaltă instanţă din Europa, respectiv Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, va hotărî în această săptămână dacă o bancă din Polonia a încălcat legea vânzând credite ipotecare în franci elveţieni. Decizia ar putea şterge profiturile băncii poloneze din următorii ani, potrivit unei analize a Reuters.

Au trecut aproape două decenii de când 700.000 de polonezi, atraşi de ratele dobânzilor mult mai mici decât cele în moneda naţională, zlotul polonez, au ales ipotecile în franci. Aceste împrumuturi în valuta străină totalizează acum 124 mld. zloţi (31 mld. dolari), aproape o treime din totalul creditelor ipotecare poloneze, însă mulţi proprietari de case trebuie să plătească rate mult mai mari decât se aşteptau, din cauza creşterii puternice a valorii francului elveţian.

Deşi tranzacţiile ipotecare similare cu credite în franci elveţieni au devenit o problemă şi în alte ţări europene, inclusiv în Ungaria, România şi Croaţia, Polonia gestionează mult mai lent situaţia debitorilor săi, conform Reuters. Anna Wojtowicz-Bartlomiejczuk a spus că a rămas cu datorii uriaşe când valoarea franculului a crescut în timp ce se pregătea să se mute în apartamentul cu două camere pe care l-a luat printr-un împrumut ipotecar în franci.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
elvetieni,
curte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.