Banca centrală a Chinei încearcă să stopeze creşterile înregistrate de moneda naţională. Yuanul a crescut cu 12% faţă de dolar în luna mai

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 01 iunie 2021 57 afişări

Banca centrală a Chinei încearcă să stopeze creşterile înregistrate de moneda naţională. Yuanul a crescut cu 12% faţă de dolar în luna mai

Banca centrală din China încearcă să limiteze creşterile ratelor de schimb ale monedei naţionale, într-un efort prin intermediul căruia intenţionează să adauge mai multă flexibilitate yuanului şi să îl orienteze tot mai mult către piaţă, scrie Associated Press.

Luni, autorităţile le-au ordonat creditorilor comerciali să ţină mai multă valută străină drept rezervă în cadrul băncii centrale pentru a limita nivelul de vânzări în contextul în care yuanul a atins maximul ultimilor patru ani prin raport cu dolarul american.

Banca Populară a Chinei (PBoC) încearcă să îi descurajeze pe speculatori după ce yuanul a crescut cu circa 12% faţă de dolar de-a lungul ultimei luni.

Partidul Comunist a declarat în urmă cu şase ani că plănuieşte să facă din yuan o „monedă liber tranzacţionabilă” până în 2020. Însă între timp, autorităţile au continuat să implementeze controale din cauza schimbărilor suportate de cursul valutar şi fluxurile de bani din cadrul celei de a doua economii a planetei.

„Se pară că PBoC încă rămâne la ideea de liberalizare a ratelor de schimb. Însă obiectivul este unul greu de atins întrucât băncii nu îi plac speculatorii”, spune Iris Pang, ING.

Ordinele lansate luni au crescut astfel cantităţile de rezerve în valută străină pe care trebuie să le deţină băncile de la 5% la 7%. Schimbarea, prima din ultimii 14 ani, va bloca depozite în valută străină de aproximativ 20 de miliarde de dolari, potrivit calculelor efectuate de grupul Macquarie Bank.

Creşterea reprezintă un „semnal puternic” conform căruia autorităţile sunt „tot mai puţin confortabile” cu ritmul de creştere al yuanului, spune banca australiană.

Ultimele rezultate raportate de yuan pot scumpi bunurile chinezeşti aflate pe pieţele străine, împiedicând procesele de recuperare ale sectorului manufacturier.

Un yuan mai puternic ar ieftini petrolul de import, minereul de fier şi alte materiale prime pentru cumpărătorii chinezi, însă decizia de ieri sugerează că autorităţile de la Beijing pun mai mult accent pe stabilitatea financiară a ţării.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.