Avocat: Este decizia procurorului DNA dacă va face confruntare între Udrea şi denunţători

Autor: Catalin Lupasteanu Postat la 05 martie 2015 58 afişări

Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a declarat, joi, după judecarea contestaţiei parlamentarului, că doar DNA poate decide dacă va avea loc o confruntare între clienta sa şi denunţătorii acesteia, explicând că, deşi ”toată lumea îşi doreşte acest lucru”, procurorul ar putea respinge cererea.

Instanţa supremă a dezbătut, joi, contestaţia Elenei Udrea împotriva deciziei de arestare preventivă şi a rămas în pronunţare în acest caz, decizia judecătorilor urmând să fie făcută publică joi, în jurul orei 18.00. Măsura pe care o va dispune instaţa supremă joi va fi definitivă.

Udrea a părăsit sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la ora 12.30, fiind dusă înapoi la Arestul central al Poliţiei Capitalei.

La ieşirea din sala de judecată, unul dintre avocaţii Elenei Udrea, Masrius Striblea, a arătat că parlamentarul a dat o declaraţie în faţa judecătorilor în care a oferit noi lămuriri privind acuzaţiile care i se aduc.

Avocatul a precizat că este atributul judecătorului să poată lua, din oficiu, şi o altă măsură preventivă, nu neapărat cea a arestului.

Întrebat dacă Elena Udrea este în continuare de acord să fie confruntată cu denunţătorii ei şi cu martorii din dosar, apărătorul a precizat că, deşi toată lumea este de acord cu o astfel de confruntare, pentru care de altfel Elena Udrea a făcut o cerere în acest sens, aceasta ţine exclusiv de voinţa procurorului şi a precizat că dacă magistratul DNA nu doreşte sau nu găseşte utilă această procedură poate respinge cererea, iar ea nu va avea loc.

Marius Striblea a precizat că dacă se va admite această probă tot procurorul stabileşte momentul la care va avea loc confruntarea.

Referitor la solicitările DNA transmise către SPP şi ministerul în care a lucrat Udrea - de punere la dispoziţie a unor înregistrări video şi a unor registre de intrări-ieşiri -, avocatul Striblea a arătat că DNA a făcut o solicitare de acest gen, dar că nu ştie dacă răspunsurile au ajuns până la acest moment la dosar şi că ele ar putea fi utile cauzei.

Întrebat dacă Elena Udrea se afla în sediul ministerului în ziua în care unul dintre denunţători, Adrian Gărdean, susţine că i-ar fi dat o sumă de bani, avocatul a precizat că este foarte greu de verificat acest lucru.

"Este foarte greu să-ţi aduci aminte după o perioadă atât de lungă de timp dacă ai fost în minister sau nu. Din păcate, în statul de drept românesc sarcina probei s-a schimbat. Nu trebuie procurorul să aducă probe că pe 6 a X-a (6 octombrie 2011 -n.r.) ai fost în minister, ci trebuie apărarea să vină să facă acest lucru", a declarat Striblea.

Deputatul PMP Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile, în 25 februarie, de instanţa supremă, în dosarul "Gala Bute". Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a contestat decizia, completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care judecă dosarul urmând să decidă definitiv dacă Udrea rămâne în arest preventiv sau măsura va fi schimbată cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar.

Mandatul de arestare preventivă pe numele Elenei Udrea a fost emis pentru: infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec; infracţiunea de luare de mită în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către SC Consmin SA; infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani; infracţiunea de abuz în serviciu, în legătură cu organizarea "Galei Bute", se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, instanţa a respins propunerea DNA în cazul Elenei Udrea în ce priveşte acuzaţiile de tentativă la infracţiunea de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe mai multe imobile şi pe câteva milioane de lei din averea Elenei Udrea, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosarul "Gala Bute", declara avocatul Marius Striblea.

Elena Udrea a mai stat în Arestul Poliţiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Microsoft". În 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasă din arest şi plasată în arest la domiciliu, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a judecat contestaţia deputatului PMP.

Camera Deputaţilor a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul "Microsoft", cât şi în dosarul "Gala Bute".

În 23 februarie, Camera Deputaţilor a avizat ultimele cereri ale procurorilor de urmărire penală şi arestare preventivă a deputatului PMP, în dosarul "Gala Bute".

În acelaşi dosar sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este inculpat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Senatorul PNL Ion Ariton (ales din partea PDL) este sub control judiciar până în aprilie, acesta fiind obligat să nu părăsească ţara şi să se prezinte la Poliţia Sibiu în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

În acelaşi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obţinute de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul "Gala Bute".

Elena Udrea a transmis recent pe Facebook, prin echipa de comunicare, că denunţurile împotriva sa în dosarul "Gala Bute" au fost făcute după ce Ana Maria Topoliceanu şi Gheorghe Nastasia au fost puşi sub acuzare.

"Circuitul denunţurilor: • Adrian Gărdean depune denunţ împotriva lui Ştefan Lungu şi a lui Gheorghe Nastasia. • După ce a fost acuzat, Lungu o denunţă pe Ana Maria Topoliceanu şi îl pomeneşte şi pe Tudor Breazu. • Acuzată de Lungu, Ana Maria Topoliceanu face denunţ împotriva Elenei Udrea şi îl presează pe Tudor Breazu să declare, la rândul său, împotriva lui Udrea. • Breazu neagă afirmaţiile lui Topoliceanu şi demonstrează cu probe presiunile la care a fost supus. • După denunţul lui Gărdean, Nastasia neagă, iniţial, acuzaţiile, pentru ca, apoi, să depună un denunţ împotriva Elenei Udrea. Concluzie: denunţurile împotriva lui Udrea au venit abia după ce Topoliceanu şi Nastasia au fost puşi sub acuzare. În realitate, odată prinşi, aceştia au vrut, în mod fraudulos, să plaseze vina mai departe", se arată în postarea de pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AVOCAT,
UDREA,
ICCJ
/actualitate/avocat-este-decizia-procurorului-dna-daca-va-face-confruntare-intre-udrea-si-denuntatori-13936210
13936210
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.