Avertisment de răsunet pentru România: Leul, trecut pe lista celor 4 monede care s-ar putea prăbuşi. ”România ar putea avea o criză valutară gravă în următoarea perioadă”

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 24 noiembrie 2021 1217 afişări

Avertisment de răsunet pentru România: Leul, trecut pe lista celor 4 monede care s-ar putea prăbuşi. ”România ar putea avea o criză valutară gravă în următoarea perioadă”

O analiză publicată recent de banca japoneză de investiţii Nomura arată că printre pieţele emergente cu cel mai mare risc de a se confrunta cu o criză a ratelor de schimb valutar de află România, Egipt, Turcia şi Sri Lanka, conform CNBC.

Analiza a luat în calcul indicatori precum datoria externă ca procent din produsul intern brut, raportul dintre rezervele de valută şi importuri şi indicii pieţei de capital.

„Uitându-ne înainte, perspectivele ca Rezerva Federală (banca centrală americană – n.r.) să normalizeze politica monetară şi înrăutăţirea economiei chineze nu reprezintă o combinaţie bună pentru pieţele emergente”, reiese din raportul Nomura.

Potrivit furnizorului de date CME Group, şansele ca Fed-ul să mărească ratele dobânzilor până în iunie anul viitor ajung la 75%, de la 60% luna trecută.

Datele vin într-un moment în care pieţele emergente se confruntă cu altă serie de probleme, precum mărirea deficitelor fiscale şi de cont, cât şi creşterea preţurilor alimentelor, spune gigantul financiar japonez.

Ratele mai mari ale dobânzilor nu înseamnă neapărat „un declin major” în pieţe. Astfel, companiile cu venituri puternice şi marje solide vor performa bine într-un mediu marcat de rate ridicate ale dobânzilor, explică firma de investiţii Mobius Capital Partners.

Ieri, lira turcească s-a prăbuşit după ce preşedintele Erdogan a salutat noua serie de micşorare a ratelor dobânzilor, decizia fiind urmată de o serie de proteste în Ankara şi Istanbul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
criza,
egipt,
curs valutar,
turcia,
rate,
dobanzi,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.