Avertisment dat de Valeriu Gheorghiţă privind Omicron: E puţin probabil să fie persoane care să nu intre în contact cu aceasta

Autor: Cosmin Pirv Postat la 16 decembrie 2021 319 afişări

Avertisment dat de Valeriu Gheorghiţă privind Omicron: E puţin probabil să fie persoane care să nu intre în contact cu aceasta

Coodonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă spune că, având în vedere cât de contagioasă este varianta Omicron a coronavirusului, este puţin probabil ca, cel puţin în zonele cu densitate mare a populaţiei, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus.

„Uitându-mă la situaţia epidemiologică din ţărrile vest-europene, în mod desosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, Norvegia, Marea Britanie şi în celelalte ţări limitofe, există o creştere exponenţială a numărului de cazuri. Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mai mare, explicată probabil de cel puţin doi factori: o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar şi o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Mai mult, sunt deja date care sugerează şi transmiterea aerogenă, pin aerosoli, nu doar prin picături de secreţii respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă mai ales în spaţii închise, slab ventilate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta spune că este nerelevant faptul că avem la acest moment din punct de vedere clinic majoitatea cazurilor cu evoluţie uşoară sau asimptomatică pentru că în general aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt protejate parţial în urma faptului că sunt vaccinate sau au istoric de trecere prin boală.

„Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se înttâmple, că o să scăpăm şi de data aceasta şi n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă din punctul nostru de vedere este puţin probabil ca, cel puţin în zonele cu densitate populaţională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a mai spus Gheorghiţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
omicron,
coronavirus,
gheorghiţă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.