Australia încearcă să limiteze profiturile producătorilor de gaze în timp ce preţurile cresc

Autor: Dorin Oancea Postat la 11 decembrie 2022 21 afişări

Australia încearcă să limiteze profiturile producătorilor de gaze în timp ce preţurile cresc

Australia a propus să oblige producătorii de gaze de pe coasta de est să îşi stabilească contractele de vânzare pe baza costului de producţie plus o marjă de profit convenită după expirarea unui plafon de preţ de un an, ceea ce a provocat o reacţie furibundă din partea industriei, scrie Reuters.

Guvernul a stabilit un termen limită de 15 decembrie pentru reaacţii cu privire la planul de limitare efectivă a marjelor de profit după expirarea unui plafon de urgenţă de un an al preţurilor, despre care un analist a spus că depăşeşte cu mult aşteptările industriei în ceea ce priveşte intervenţia pe piaţă.

Directorul executiv al Asociaţiei australiene de producţie şi explorare a petrolului, Samantha McCulloch, a declarat că planul reprezintă o "dezmembrare fundamentală" a pieţei australiene a gazelor.

Măsura, detaliată vineri seara târziu, vine în contextul în care producătorii de gaze se confruntă cu critici acerbe privind creşterea preţurilor la energie, care au dus la profituri neaşteptate din operaţiunile lor din Australia.

Guvernul a anunţat că va plafona preţul gazelor la 12 dolari australieni pe gigajoule (GJ) şi preţul cărbunelui pentru centralele electrice la 125 de dolari australieni pe tonă timp de un an, în ceea ce premierul Anthony Albanese a declarat că sunt "măsuri extraordinare" pentru a reduce facturile la energie.

Plafonarea de urgenţă a preţurilor se va aplica noilor contracte semnate în perioada în care plafonul este în vigoare pentru aprovizionarea în perioada în care acesta este în vigoare, a precizat departamentul Trezoreriei.

În cazul contractelor multianuale, după expirarea plafonului, acesta a precizat că o "dispoziţie privind preţurile rezonabile" se va aplica pentru restul contractului, oferind producătorilor o "rentabilitate rezonabilă a capitalului" peste costul de producţie.

Aceasta nu se va aplica vânzărilor de gaze pe piaţa spot şi va rămâne în vigoare până când autoritatea de reglementare va informa guvernul că preţurile interne ale gazelor naturale "reflectă costurile de producţie".

Printre producătorii care vor fi afectaţi de plafonarea preţului la gaze şi de noua dispoziţie privind stabilirea preţurilor pe termen lung se numără ExxonMobil Corp, Shell, Origin Energy, Woodside Energy Group, Santos Ltd şi Senex Energy al gigantului sud-coreean POSCO International Corp.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
australia,
energie,
profituri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.