Australia acuză China de intimidare

Autor: Alexandru Gologan Postat la 20 februarie 2022 31 afişări

Prim-ministrul australian Scott Morrison a acuzat Beijingul de săvârşirea unui „act de intimidare”. Săptămâna trecută, o navă a marinei chineze a îndreptat laserul către o aeronavă de supraveghere militară australiană. Guvernul australian a solicitat clarificări din partea Beijingului.

Australia acuză China de intimidare

Un avion de patrulă maritimă P-8A Poseidon a fost iluminat joi în timp ce survola coasta nordică a continetului Australian cu un laser de la o navă a Armatei Populare de Eliberare Chineză.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a acuzat Beijingul de săvârşirea unui „act de intimidare” şi a catalogat acţiunea drept periculoasă.

Guvernul australian va solicita clarificări autorităţilor de la Beijing în privinţa acestui incident, relatează Reuters.

„Nu văd altfel decât un act de intimidare, unul (...) neprovocat, nejustificat. Australia nu va accepta niciodată asemenea acte de intimidare”, a declarat Morrison.

Ministrul Apărării Peter Dutton a numit incidentul „un act foarte agresiv” care a avut loc în zona economică exclusivă a Australiei.

„Cred că guvernul chinez spera ca nimeni să nu pomenească despre acest act de agresiune iresponsabil”, a declarat Dutton.

Relaţiile dintre Australia şi China, principalul său partener comercial, s-au înrăutăţit după ce Canberra a interzis Huawei Technologies în 2018, au înăsprit legile împotriva interferenţelor politice străine şi a solicitat o anchetă independentă asupra originilor COVID-19.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
australia,
china,
diplomaţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.