Au început SCĂDERILE pe piaţa imobiliară. Ce se întâmplă cu preţurile apartamentelor din România

Autor: Bogdan Alecu Postat la 05 august 2020 2855 afişări

Au început SCĂDERILE pe piaţa imobiliară. Ce se întâmplă cu preţurile apartamentelor din România

Zona 13 Septembrie din Bucureşti, cartierul Militari din vestul Capitalei şi Piaţa Victoriei sunt singurele trei zone din 20 analizate unde preţul apartamentelor a crescut în iulie faţă de iunie 2020.

Preţurile apartamentelor vechi cu 3 camere din Capitală au crescut cu 0,2% la nivelul lunii iulie faţă de iunie, la 98.100 de euro, fiind în medie cu 200 de euro peste cele de luna anterioară, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară SVN România.

Acesta este şi cel mai ridicat nivel atins de piaţa locală din vara anului 2009.

Mai mult, în comparaţie cu iulie 2019 creşterea este de 4,4% sau 4.100 de euro.

„Piaţa rezidenţială a rezistat şocului cauzat de primul val de restricţii şi distanţare socială/izolare. Numărul de tranzacţii şi-a revenit în iunie la valori prepandemie (similar cu cel din vara lui 2019) iar preţurile au rămas stabile, fundamentele, de la raport salarii/preţ la adaptabilitatea ofertei la cererea existentă, fiind mult, mult mai solide ca în 2008. Trebuie să fim în continuare foarte atenţi, să ne realizăm planurile de business cât mai bine şi să respectăm câteva norme simple de evitare a unui nou şoc care ar putea fi cauzat de un nou set de restricţii şi o nouă perioadă de izolare, al cărei impact ar fi mai negativ, nu doar asupra pieţei rezidenţiale, ci şi asupra economiei în an­samblul ei şi asupra fiecăruia dintre noi“, spune Andrei Sârbu, CEO al SVN Romania.

Creşterea preţurilor faţă de anul trecut continuă, însă dacă prima parte a anului 2020 a fost afectată de pandemie, prima parte din 2019 a fost influenţată de puternice tensiuni politice - în primăvara anului 2019 erau mitinguri politice, iar creşterile erau limitate.

An la an doar trei zone au înregistrat scăderi – Moşilor, Olteniţei şi Titan. De partea cealaltă, cea mai mare creştere a fost înregistrată în zona Titan, de 16%, urmată de Militari cu 11% - în contextul în care zona de vest a Capitalei a fost şi cea mai dinamică în ceea ce priveşte expansiunea proiectelor de birouri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.