Atenţie, şoferi: Se introduc noi limite de viteză pentru drumurile publice. Cu cât veţi putea circula de acum

Autor: Alexandru Nanu Postat la 25 mai 2022 540 afişări

Atenţie, şoferi: Se introduc noi limite de viteză pentru drumurile publice. Cu cât veţi putea circula de acum

În această săptămână a fost promulgată, prin decret prezidenţial, propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede anumite completări ale articolelor din capitolul V care reglementează regulile de circulaţie.

Propunerea legislativă numărul B481/2021, depusă la Senat joi, 14 octombrie 2021, prevede completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat în data de 07 februarie 2022, adoptată de Camera Deputaţilor în data de 12 aprilie 2022 şi promulgată de şeful statului în această săptămânp, devenind Legea 134/2022.

Astfel, în legislaţie va apărea noţiunea de drum expres, definit ca drum naţional rapid, semnalizat special, rezervat exclusiv circulaţiei autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu serveşte proprietăţii riverane, prevăzut cu două căi unidirecţionale, separat printr-o zonă mediană sau, în mod excepţional, prin alte modalităţi, cu excepţia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puţin două benzi de circulaţie şi acostament pe sens, accesibil numai prin noduri sau intersecţii reglementate şi pe care oprirea şi staţionarea pe partea carosabilă sunt interzise."

După introducerea acestor noi schimbări, Codul va avea următoarele limite maxime de viteză în afara localităţilor:

a) pe autostrăzi - 130 km/h;

b) pe drumurile expres — 120 km/h;

c) pe drumurile naţionale europene (E) - 100 km/h;

d) pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h. "

 „Astfel, pe lângă lucrările la o serie de loturi de autostradă aflate în derulare, se află, în diferite etape de proiectare sau executare, drumuri expres, ce vor asigura o circulaţie rutieră rapidă între diverse localităţi din România”, conform expunerii de motive la prezenta lege.

Ca această propunere legislativă să intre în vigoare trebuie publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.