Atenţie, cresc dobânzile! Cât veţi plăti în plus la rată până la finalul anului

Postat la 07 septembrie 2017 968 afişări

Majorarea dobânzilor la lei reprezintă o tendinţă naturală în condiţiile în care şi pre­siunile infla­ţio­niste au început să iasă la suprafaţă după reducerile de TVA care au ţinut inflaţia în zona negativă, este de părere Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Atenţie, cresc dobânzile! Cât veţi plăti în plus la rată până la finalul anului

„Deocamdată vedem creşteri relativ minore la dobânzi, dar trebuie să fim conştienţi că atâta vreme cât proiecţiile din piaţă indică o inflaţie de 3%-3,5% la finele anului viitor, nu putem să vorbim despre o rată medie a dobânzii (Robor) de sub 1%“, a declarat Dumitru la ZF Live.

 

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, estimările băncii pentru finele anului în ceea ce priveşte Robor la o lună se situează între 1,1% şi 1,2% faţă de 0,70% în momentul de faţă şi între 1,20% şi 1,30% pentru Robor la trei luni faţă de 0,94%-0,97% cât este acum.

 

„În mod normal, dacă luăm ca reper inflaţia, dobânzile ar trebui să fie real pozitive. Cum proiecţiile indică o inflaţie de peste 3% la finele lui 2018, dobânzile ar trebui să se situeze peste acest nivel, însă cu siguranţă că acest lucru nu se va întâmpla. România nu este o excepţie în piaţă. Dobânzile real negative se întâlnesc în multe state la nivel european şi acestă situaţie va mai persista o perioadă. Vom mai sta într-o zonă de dobânzi sub ceea ce ar trebui să fie, dar ar trebui totuşi să vedem o convergenţă a dobânzilor către rata de inflaţie cel puţin pe finalul anului viitor“, explică economistul-şef al Raiffeisen Bank.

 

El estimează un Robor la trei luni de 2%-2,5% la finele lui 2018, la un nivel al inflaţiei de peste 3%.

 

Indicele Robor la 3 luni, folosit şi la creditele Prima casă pentru calcularea dobânzii, este la maximul ultimelor 5 luni. Robor la trei luni a crescut de la 0,87% pe 4 august la 0,94% pe 5 septembrie. Creşterea Robor a fost mai accelerată în ultima lună după mai multe luni de stabilitate.

 

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.